Prefectul Buzăului, despre controalele făcute de Oficiul Fitosanitar: “Mi se pare puţin 5 probe pe lună într-o problemă atât de importantă”

Data:

Prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, a adus la cunoștința conducerii Oficiului Fitosanitar faptul că, în cadrul inspecțiilor desfășurate pe parcursul anului în vederea evaluării concentrațiilor de pesticide din produsele vegetale, s-au prelevat un număr insuficient de probe.

Inspectorii din cadrul Oficiului Fitosanitar Buzău au efectuat prelegeri de mostre în perioada februarie-octombrie a.c. din legume, fructe și cereale de producție internă, conform programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide. Au fost colectate în total 61 de probe de la tomate, usturoi, mere, cartofi, ardei capia, ceapă, salată, morcovi, pepeni, struguri, varză și porumb. În plus, în cadrul programului de minimis pentru susținerea producției interne de tomate în spații protejate, Oficiul Fitosanitar a prelevat 36 de probe de tomate de la beneficiarii acestui program.

“N-am prelevat probe din culturi pentru că se utilizează anumite produse de protecție a plantelor, fiecare având o anumită perioadă de pauză ce trebuie respectată. Am colectat probe din produse destinate a fi livrate pe piață în maxim 24 de ore. Nu s-au identificat produse neconforme. Am efectuat 61 de prelevări de la producătorii locali în perioada menționată”, a declarat Nicolae Coman, șeful Biroului Oficiului Fitosanitar Buzău.

Conform unui comunicat tansmis de reprezentanții instituției, toate probele analizate în laborator au fost conforme pentru consumul public. Cu toate acestea, conducerea Prefecturii a subliniat că numărul mic de probe ridicate și trimise pentru analiză este neadecvat importanței siguranței alimentare pentru consumatori.

“Nu vreau să minimalizez activitatea organizată de statul român, dar observ că statul reușește să efectueze un control zilnic la Arhivele Naționale, dar doar 60 de controale pe an în ceea ce privește ceea ce consumăm. Mi se pare puțin – 5 probe pe lună într-o problemă atât de crucială”, a transmis prefectul județului, Daniel Țiclea.

De asemenea, potrivit reprezentanților Oficiului Fitosanitar, probele colectate au fost expediate către Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale din București, sub autoritatea Autorității Naționale Fitosanitare, care a analizat 374 de substanțe active.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Accident grav pe DN1: Două persoane au murit, alte trei au fost rănite

Un accident grav a avut loc astăzi pe DN1,...

Simulările pentru Evaluarea Națională 2025 încep pe 18 martie

Elevii de clasa a VIII-a vor susține simulările pentru...

Teroare la marginea Galațiului: Șacalii pun stăpânire pe un cartier întreg

Locuitorii unui cartier din Galați trăiesc cu frica în...