Populația din regiunea București-Ilfov înregistrează cel mai scăzut risc de sărăcie din întreaga Uniune Europeană, cu un procent de doar 2,1%. La polul opus, cel mai ridicat risc se întâlnește în regiunile Guyane din Franța, precum și în Calabria și Sicilia din Italia.
Această zonă, care cuprinde Capitala și județul Ilfov, se află printre cele 26 de regiuni din UE care au înregistrat rate ale riscului de sărăcie sub 10%.
București-Ilfov ocupă prima poziție, fiind urmată de regiunea italiană Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen, cu 3,1%, și regiunea belgiană Prov. Oost-Vlaanderen, cu 5,4%, conform datelor Eurostat.
În 2023, aproximativ 16,2% din populația Uniunii Europene, echivalentul a 71,7 milioane de persoane, era expusă riscului de sărăcie. Acest indicator este calculat pe baza pragurilor naționale de sărăcie și oferă o imagine a distribuției riscului de sărăcie la nivel regional, folosind nomenclatorul unităților teritoriale pentru statistică.
La nivelul regiunilor europene, 10 dintre acestea au înregistrat rate ale riscului de sărăcie de peste 30%. Cea mai mare pondere a fost raportată în regiunea ultraperiferică Guyane din Franța, unde peste jumătate din populație (53,0%) era expusă riscului de sărăcie, urmată de regiunile italiene Calabria (40,6%) și Sicilia (38,0%).
Conform metodologiei Eurostat, statisticile reflectă ponderea persoanelor cu un venit disponibil echivalent (după transferurile sociale) sub pragul de 60% din venitul mediu echivalent la nivel național. Acest indicator nu măsoară direct bogăția sau sărăcia, ci evidențiază veniturile mai mici în raport cu alți rezidenți din aceeași țară, fără a implica neapărat un nivel de trai scăzut.