Populația din regiunea București-Ilfov – cel mai scăzut risc de sărăcie din UE

Data:

Populația din regiunea București-Ilfov înregistrează cel mai scăzut risc de sărăcie din întreaga Uniune Europeană, cu un procent de doar 2,1%. La polul opus, cel mai ridicat risc se întâlnește în regiunile Guyane din Franța, precum și în Calabria și Sicilia din Italia.

Această zonă, care cuprinde Capitala și județul Ilfov, se află printre cele 26 de regiuni din UE care au înregistrat rate ale riscului de sărăcie sub 10%.

București-Ilfov ocupă prima poziție, fiind urmată de regiunea italiană Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen, cu 3,1%, și regiunea belgiană Prov. Oost-Vlaanderen, cu 5,4%, conform datelor Eurostat.

În 2023, aproximativ 16,2% din populația Uniunii Europene, echivalentul a 71,7 milioane de persoane, era expusă riscului de sărăcie. Acest indicator este calculat pe baza pragurilor naționale de sărăcie și oferă o imagine a distribuției riscului de sărăcie la nivel regional, folosind nomenclatorul unităților teritoriale pentru statistică.

La nivelul regiunilor europene, 10 dintre acestea au înregistrat rate ale riscului de sărăcie de peste 30%. Cea mai mare pondere a fost raportată în regiunea ultraperiferică Guyane din Franța, unde peste jumătate din populație (53,0%) era expusă riscului de sărăcie, urmată de regiunile italiene Calabria (40,6%) și Sicilia (38,0%).

Conform metodologiei Eurostat, statisticile reflectă ponderea persoanelor cu un venit disponibil echivalent (după transferurile sociale) sub pragul de 60% din venitul mediu echivalent la nivel național. Acest indicator nu măsoară direct bogăția sau sărăcia, ci evidențiază veniturile mai mici în raport cu alți rezidenți din aceeași țară, fără a implica neapărat un nivel de trai scăzut.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Protest în Senat: Angajații revoltați față de decizia lui Ilie Bolojan

Un protest fără precedent a avut loc în Senatul...

Senatul României face concedieri: 156 de angajați vor fi disponibilizați

Senatul României a decis reducerea numărului de posturi cu...

A murit Teoharie Coca-Cozma, comentatorul legendar al finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986

Teoharie Coca-Cozma, vocea memorabilă a radioului și televiziunii române,...

Cornel Oțelea, legenda handbalului românesc, a încetat din viață

Cornel Oțelea, considerat cel mai titrat handbalist din istoria...