Percheziții de amploare în România și Monaco în dosarul Nordis

Data:

Astăzi, 3 februarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, desfășoară 65 de percheziții domiciliare pe teritoriul României și al Principatului Monaco. Acțiunile vizează un dosar penal privind infracțiuni grave precum constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Perchezițiile au loc în București și județele Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița-Năsăud și Prahova, iar investigațiile vizează 72 de suspecți, dintre care 40 sunt persoane fizice și 32 persoane juridice. Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2018, trei dintre suspecți au pus bazele unei rețele infracționale organizate pe un model piramidal cu trei paliere. Aceștia au dezvoltat un mecanism complex prin care promovau proiecte imobiliare sub acoperirea unor societăți comerciale, obținând ilegal fonduri uriașe.

Liderii grupării sunt acuzați că au încasat peste 957 milioane de lei (aproximativ 195 milioane euro) de la clienți prin promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare. Sumele au fost delapidate rapid, fiind transferate către persoane fizice și firme afiliate, sub pretextul unor operațiuni economice fictive. În acest mod, membrii grupului au sustras fonduri și au prejudiciat bugetul de stat prin deducerea ilegală a TVA-ului.

În plus, anchetatorii susțin că liderii grupării au indus în eroare cumpărătorii, amânând semnarea contractelor și vânzând unele imobile de mai multe ori. Totodată, au obstrucționat accesul clienților în șantiere, au recompartimentat apartamentele pentru a îngreuna identificarea acestora și au condiționat semnarea contractelor de acceptarea unor clauze abuzive.

În cadrul anchetei, DIICOT a beneficiat de sprijinul jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Audierile suspecților se desfășoară la sediul DIICOT – Structura Centrală, iar autoritățile continuă investigațiile pentru stabilirea întregii rețele infracționale și recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat și persoanelor păgubite.

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar

Tribunalul București a decis să anuleze certificatul de revoluționar...

Zalujnîi: „Oficialii români mi-au cerut să tac despre dronele rusești căzute în România”

Fostul șef al armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, actualmente ambasador...

Lista persoanelor care au primit bani de la Peșchir (bogpr) pentru susținerea lui Georgescu

Așa cum anunțam deja de vineri, Bogdan Peşchir a...

Tensiuni în Marea Neagră: România și Bulgaria, îngrijorate de un posibil acord SUA-Rusia

Situația din Marea Neagră devine tot mai tensionată, iar...