Panică în județul Buzău. Lupii au început să atace în plină zi

Data:

În județul Buzău, comunitățile din zonele de deal și munte se confruntă cu un fenomen îngrijorător – atacurile frecvente ale lupilor, care au produs deja pagube semnificative.

Cel mai recent atac a avut loc la Scorțoasa, unde lupii au atacat oile pe islazul comunal, la o distanță mică de locuințele oamenilor și de zona turistică Beciu. Localnicii sunt din ce în ce mai îngrijorați, mai ales că lupii au început să atace în plină zi, amplificând starea de panică din comunitate. Primarul comunei Scorțoasa, Vasile Săcuiu, consideră că numărul lupilor a crescut semnificativ, iar autoritățile ar trebui să ia măsuri similare cu cele adoptate pentru urși, pentru care au fost stabilite cote de recoltare.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Buzău, anul acesta s-au raportat numeroase atacuri ale lupilor în localitățile Scorțoasa, Cozieni, Odăile, Berca, Lopătari, Chiliile și Cănești, în timp ce în alte localități, inclusiv Odăile, Cernătești și Mărgăritești, au avut loc și atacuri ale urșilor. Doar în luna octombrie, APM Buzău a deschis dosare pentru constatarea pagubelor din zece comune, iar despăgubirile acordate pentru anul 2024 au ajuns la aproape 400.000 de lei. Cu toate acestea, primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamțu, subliniază că procesul de întocmire a dosarelor de despăgubire este birocratic și descurajant pentru mulți gospodari, care aleg să renunțe la despăgubiri din cauza procedurilor greoaie.

Situația ridică problema necesității de măsuri de protecție și gestionare a populației de lupi, astfel încât să se asigure atât siguranța localnicilor și a animalelor lor, cât și protecția faunei sălbatice într-un mod echilibrat.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL