Noaptea Campusului Deschis – un eveniment unic în România

Noaptea Campusului Deschis va avea loc sâmbătă, 28 septembrie 2024, de la ora 18:00, ca parte a Nopții Cercetătorilor Europeni, în campusul Universității Politehnica Timișoara și propune o serie de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere cu acces gratuit.

Cele trei trasee propuse: Știință și Cercetare, Interacțiune și Conectare, Artă – invită publicul larg să exploreze într-un mod inedit știința și arta, să își creeze propria hartă în funcție de preferințele și curiozitățile sale.

Noaptea Campusului Deschis este un eveniment unic în România și prilejuiește un context în care curioșii pot explora universitatea nestingheriți. Din experiența primei ediții a evenimentului vreau să subliniez entuziasmul publicului la posibilitatea de se plimba prin clădirile Facultăților, de a intra în laboratoare și surprinderea lor față de echipamentele de ultimă generație în toate domeniile și față de explicațiile prietenoase despre cum sunt folosite. Am pregătit peste 60 de microactivități științifice, artistice și comunitare pe care publicul le poate parcurge în voie, după propriile interese și curiozități. Pentru o seară, comunitatea locală se strânge în campusul unei universități și celebrează știința, a povestit Alexandru Luca, Director al Departamentului de Marketing Universitar UPT.

Din lista de evenimente, recomandăm o vizită la Muzeul Tehnic UPT, locul în care poveștile Timișoarei prind viață. Aici puteți explora: poveștile oamenilor și a 5 cartiere istorice din Timișoara, aplicațiile interactive de edutainment, mobile și de realitate mixtă; Physic AI Garden: o grădină virtuală dinamică cu plante și ciuperci virtuale (artiști: Anna Dumitriu & Alex May, în colaborare cu CAPABLE Project și BioArt Revolution); Centrul de prezentare interactivă a fenomenelor fizice ExperimentariumTM – unde puteți să descoperiți fenomene fizice prin experimente care permit participanților să devină exploratori activi și multe altele.

O altă atracție a serii va fi spațiul „Portalul Orașului Paralel”, realizat în incinta Facultății de Construcții, în hala de testare a fundațiilor pentru scenografia spectacolului de teatru Orașul Paralel: Party în Elisabetin.

Portalul conține mai multe atracții imersive precum: Labirintul Oglinzilor, Pădurea Șoaptelor, Fântâna Timpului, Oceanul Continuității și Tărâmul Dorințelor care vor putea fi vizitate în timpul repetițiilor pentru spectacolul „Orașul Paralel: Party în Elisabetin” care se va juca pe 1 și 2 octombrie.

Anda Maier, arhitect și designer de iluminat, a pregătit „Luminiș”, o instalație temporară de iluminat care reconfigurează sera din Campusul Politehnicii UPT într-un spațiu transformat prin dinamica luminii și culorilor. Ziua, instalația oferă un peisaj cromatic în continuă schimbare, sugerând interacțiunea dintre corpuri și lumină, iar noaptea, sera devine un lightbox, care emite nuanțe și umbre vibrante. Astfel, acest proiect reimaginează sera nu doar ca un loc de cultivare biologică, ci și ca un ecosistem senzorial, în care lumina devine forța primară ce rezonează cu ritmurile naturale ale vieții.

Artistul Matei Bejenaru aduce în atenția publicului cercetătorii și cercetătoarele din instituțiile locale. Personalități care nu sunt celebre, deși au realizări remarcabile, și care ar trebui cunoscute și recunoscute vor fi prezentate printr-o serie de fotografii documentare în spațiile lor de muncă și creație științifică.

Expoziția „Sci-art your life! – Experimente de artă și știință la MV sci-art” transformă spațiul centrului într-un epicentru al artei, științei și experimentului, oferind publicului o experiență interactivă și educativă. Expoziția prezintă lucrări care integrează tehnologia ca mediu de exprimare artistică și științifică, provocând vizitatorii să reflecteze asupra naturii existenței umane și asupra lumii înconjurătoare. Vizitatorii vor avea ocazia să experimenteze realitatea virtuală folosind ochelarii VR Meta Oculus – o realitate alternativă creată la intersecția dintre imaginație, desen și inginerie digitală. Aceste experiențe imersive demonstrează puterea tehnologiei de a extinde limitele percepției umane și de a ne transporta într-o dimensiune nouă, în care posibilitățile sunt nelimitate.

De asemenea, vom explora împreună structurile invizibile ale lumii ce ne înconjoară cu ajutorul microscopului. Acest exercițiu de observare a microorganismelor, a celulelor sau a țesuturilor, ne provoacă să descoperim profunzimea lumii noastre, precum și straturile nevăzute ce o cuprind. În același timp, vom avea oportunitatea să explorăm cerul înstelat cu ajutorul telescopului care ne va permite să ne conectăm la fenomenele cosmice.

Sub sloganul Nu aștepta răspunsurile, caută întrebările, Noaptea Campusului Deschis reprezintă o invitație la conectare, vulnerabilitate, implicare și deschidere. Harta evenimentului cuprinde toate spațiile și activitățile, pentru o mai bună orientare în timp și spațiu. Vizitatorii vor primi, de asemenea, la fața locului harta printată pentru a fi la curent în timp real cu atracțiile serii și a putea alege activitățile la care doresc să participe.

Mai multe detalii despre activități și program: https://campuscreativ.upt.ro/
Event facebook: https://www.facebook.com/events/506886658552211

Proiect realizat cu sprijinul partenerului Banca Transilvania.

„Enhance : UPT Campus Creativ” este un proiect inițiat de Liga AC și Universitatea Politehnica Timișoara ce face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri media: Observator Cultural, Zile și nopți, Happ.ro, Haute Culture, Ziarul Metropolis, MunteanuRecomandă

Instagram: instagram.com/upt.campus.creativ
Facebook: facebook.com/upt.campus.creativ
TikTok: tiktok.com/@upt.campus.creativ
Facebook: facebook.com/upt.campus.creativ
TikTok: tiktok.com/@upt.campus.creativ

Semnal Magazin

Ultimele evenimente