Mecanismele de apărare

Data:

Mecanismele de apărare sunt procese psihologice care operează la nivel inconștient pentru a proteja individul de anxietate sau de confruntarea cu realități dureroase. Aceste mecanisme includ negarea (refuzul de a recunoaște o realitate dureroasă), proiecția (atribuirea propriilor sentimente sau gânduri altora), reprimarea (blocarea conștientizării anumitor gânduri sau sentimente), raționalizarea (justificarea comportamentelor sau sentimentelor într-un mod logic), sublimarea (canalizarea impulsurilor inacceptabile în activități social acceptabile) și regresia (revenirea la comportamente mai puțin mature). Aceste mecanisme pot fi utile pe termen scurt, dar pot deveni problematice dacă sunt folosite în mod cronic.

  1. Negarea: Refuzul de a recunoaște o realitate dureroasă. Exemplu: O persoană care nu acceptă că o relație s-a terminat și continuă să se comporte ca și cum totul ar fi normal.
  2. Proiecția: Atribuirea propriilor sentimente sau gânduri altora. Exemplu: Un individ care se simte vinovat și acuză pe alții de faptele sale.
  3. Reprimarea: Blocarea conștientizării anumitor gânduri sau sentimente. Exemplu: O persoană care uită un eveniment traumatic din copilărie.
  4. Raționalizarea: Justificarea comportamentelor sau sentimentelor într-un mod logic. Exemplu: Un student care dă vina pe profesor pentru notele slabe.
  5. Sublimarea: Canalizarea impulsurilor inacceptabile în activități social acceptabile. Exemplu: Un individ cu agresivitate reprimată care se alătură unui sport de contact.
  6. Regresia: Revenirea la comportamente mai puțin mature. Exemplu: Un adult care se comportă ca un copil când este stresat.
  7. Formarea reactivă: Exprimarea opusului unui sentiment neacceptabil. Exemplu: Afișarea excesivă de afecțiune de către cineva care simte de fapt resentimente.
  8. Disocierea: Separarea anumitor aspecte ale realității de conștiința de sine. Exemplu: O persoană care “uită” un incident dureros.
  9. Fantazarea: Crearea unei realități alternative pentru a scăpa de o situație neplăcută. Exemplu: Închipuirea unei vieți complet diferite ca scăpare de problemele curente.
  10. Deplasarea: Transferarea sentimentelor de la o persoană sau situație la alta, mai puțin amenințătoare. Exemplu: Supărarea pe un coleg de serviciu în loc de pe șeful direct.

Din punct de vedere psihanalitic, aceste mecanisme de apărare sunt văzute ca moduri de a gestiona anxietatea și stresul. Ele operează la nivel inconștient și pot influența comportamentul în moduri complexe, adesea scăpând controlului conștient.

În terapia cognitiv-comportamentală (TCC), se lucrează pe modificarea gândurilor și comportamentelor legate de mecanismele de apărare. De exemplu, pentru negare, se încurajează confruntarea cu realitatea prin jurnalizare și discuții deschise. Pentru proiecție, se lucrează la identificarea propriilor sentimente și responsabilități. Reprimarea este abordată prin tehnici de exprimare emoțională. Raționalizarea este contracarată prin analizarea logică a comportamentelor. Sublimarea este încurajată ca o cale sănătoasă de exprimare a impulsurilor. Regresia este abordată prin dezvoltarea maturității emoționale și a strategiilor de coping. Formarea reactivă poate fi gestionată prin recunoașterea și acceptarea sentimentelor autentice. Pentru disociere, TCC folosește tehnici de înrădăcinare și conștientizare. Fantazarea este înlocuită cu stabilirea unor obiective realiste, iar deplasarea este abordată prin tehnici de gestionare a furiei și exprimare sănătoasă a emoțiilor.

Img 7748
Ramona Sanziana Carcota
Ramona Sanziana Carcotahttps://psihoterapeutramonacarcota.wordpress.com/
Îmi place să spun că am cea mai frumoasă meserie din lume. Sunt psihoterapeut specializat în terapia cognitiv-comportamentală și psiholog clinician, lucrând cu seniori la un centru dedicat lor. Empatia este piatra mea de temelie. În fiecare sesiune, mă străduiesc să creez un spațiu sigur și înțelegător pentru clienții mei. Ascult cu atenție și mă asigur că fiecare persoană se simte auzită și respectată. Înțeleg că fiecare individ are o poveste unică și consider că este o onoare să fiu parte din călătoria lor de auto-descoperire și vindecare. Experiența mea lucrând cu seniori m-a învățat multe despre reziliență, curaj și puterea de a găsi bucurie la orice vârstă. Împreună, abordăm provocările vieții, de la gestionarea stresului și anxietății, până la adaptarea la schimbările de viață și găsirea unui nou sens și direcție. Cred cu tărie în puterea terapiei de a schimba vieți. Fiecare progres, fie el mic sau mare, este un pas spre un viitor mai luminos și mai împlinit. Dacă te confrunți cu provocări emoționale sau pur și simplu cauți un sprijin în călătoria ta, aș fi mai mult decât bucuroasa să te ghidez și să te susțin. Vizita la un psihoterapeut poate fi unul dintre cei mai importanți pași pe care îi faci pentru binele tău emoțional și mental. Sunt aici pentru a te asculta și pentru a îți oferi uneltele necesare pentru a naviga prin complexitățile vieții cu mai multă încredere și claritate. Să ne întâlnim și să lucrăm împreună pentru a construi un viitor mai fericit și mai sănătos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...