Locuitorii din Valea Călugărească se confruntă cu o problemă gravă de mediu: deșeuri toxice, cenușă piritică, fosfogips, care au poluat pământul, aerul și apa din regiune

Data:

Comuna prahoveană Valea Călugărească se confruntă cu o problemă gravă de mediu, rămânând cu milioane de tone de deșeuri industriale după închiderea combinatului chimic Romfosfochim în 1997. În ciuda promisiunilor repetate din partea autorităților locale, județene și centrale, măsurile de curățare a zonei au întârziat. Locuitorii trăiesc în apropierea haldelor de cenușă piritică și fosfogips, deșeuri rezultate din fabricarea îngrășămintelor și alte procese industriale, care au poluat pământul, aerul și apa din regiune.

În plus, de peste un an și jumătate, în zonă se construiește un depozit de gunoaie, ceea ce a sporit îngrijorarea comunității locale. Mulți dintre cei aproximativ 10.000 de locuitori ai comunei se tem de potențiale poluări suplimentare, dat fiind că deja se confruntă cu praf roșu și alte particule toxice care se răspândesc din haldele de deșeuri.

Romfosfochim a funcționat timp de aproape un secol, producând inițial sulfat de cupru (piatră vânătă) pentru agricultură, dar ulterior extinzându-și producția la aproximativ 100 de produse chimice. Aceasta includea utilizarea fosfaților naturali, importate din Maroc, Siria și Iordania, în fabricarea acidului fosforic, un proces care a generat deșeuri radioactive și toxice.

Încă din 1993, o Hotărâre de Guvern a încercat să aloce fonduri pentru protecția mediului în această zonă, dar, după trei decenii, măsurile efective nu au fost implementate. În 2000, haldele de deșeuri au fost achiziționate de firma americană The Mega Company, fără ca aceasta să preia și responsabilitatea de a efectua lucrările de curățare și reabilitare a mediului recomandate de experți.

Problemele de sănătate cauzate de poluare au afectat grav muncitorii combinatului în timpul funcționării acestuia, condițiile de muncă fiind extrem de periculoase din cauza expunerii la substanțe chimice toxice și radioactive.

Locuitorii din Valea Călugărească continuă să trăiască în umbra acestei moșteniri toxice, iar autoritățile nu au reușit încă să ofere soluții viabile pentru curățarea completă a zonei, ceea ce a dus la comparații cu alte crize de mediu, precum cea de la Roșia Montană.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Accident fatal pe DN4, județul Călărași: soț și soție și-au pierdut viața, șoferul în comă

O tragedie rutieră s-a produs noaptea trecută pe Drumul...

Accident grav la stațiunea de schi Astún, Spania: 30 de răniți, dintre care nouă în stare critică

Un accident grav s-a produs sâmbătă în stațiunea de...

MApN denunță afirmațiile lui Călin Georgescu: „Manipulări și dezinformare”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat ferm la declarațiile...

Sociolog: Campaniile electorale din România sunt războaie hibride bine finanțate

Campaniile electorale din România au devenit adevărate războaie hibride,...