După succesul lansărilor din București, Cluj și Caransebeș, volumul „Nunta partizanului cu moartea. Mărturiile lui Nicolae Ciurică despre rezistența armată anticomunistă din Munții Banatului și ai Mehedințiului” (Editura Ratio et Revelatio) va fi prezentat și la Iași, în cadrul unui eveniment ce va avea loc sâmbătă, 1 martie, ora 13:00, la Muzeul Unirii (Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14).
Autorul cărții va vorbi alături de Cristian Prisecaru, regizor și producător de film, și Silvian-Emanuel Man, președintele de onoare al Ligii Studenților din Iași. Volumul este rezultatul a peste zece ani de documentare și interviuri cu Nicolae Ciurică, ultimul supraviețuitor al grupării colonelului Ion Uță, una dintre cele mai active structuri de rezistență armată anticomunistă din România.
O mărturie istorică esențială
Nicolae Ciurică a fost condamnat la 25 de ani de detenție politică, din care a executat zece ani în închisorile comuniste de la Jilava, Baia Sprie și Gherla, fiind eliberat în 1964. Astăzi, la 94 de ani, el este ultimul partizan în viață al României, iar mărturiile sale oferă o perspectivă autentică asupra luptei anticomuniste.
În prefața volumului, istoricul Marius Oprea subliniază unicitatea acestor memorii, comparându-le cu cele ale unor partizani celebri precum Ion Gavrilă Ogoranu sau Gavril Vatamaniuc. Cartea conține relatări despre confruntările cu Securitatea, sacrificiile partizanilor și atmosfera de teroare instaurată în România ocupată de regimul comunist.
O invitație la recuperarea memoriei
Evenimentul de la Iași este o oportunitate pentru publicul interesat de istoria recentă a României să descopere povești autentice despre rezistența armată anticomunistă, un subiect adesea ignorat în manualele școlare.
Lansarea este deschisă tuturor celor interesați de trecutul recent al României și de eroii necunoscuți ai luptei pentru libertate. Participanții vor avea ocazia să afle detalii direct de la autor și invitații săi despre una dintre cele mai dramatice perioade din istoria modernă a țării.
Evenimentul are loc sâmbătă, 1 martie, ora 13:00, la Muzeul Unirii din Iași.