Ignoranță. Picturi vechi de 200 de ani, îndepărtate cu șpaclul la muzeul „Primei Școli Românești” din Șcheii Brașovului. Poliția a deschis un dosar penal pentru distrugere

Data:

Renovarea Muzeului “Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului este investigată de poliție, după ce s-a descoperit că lucrările au fost realizate fără avizele necesare pentru restaurarea monumentelor istorice de clasă A.

Specialiștii au constatat că intervențiile neprofesioniste au provocat daune semnificative, inclusiv distrugerea unor picturi murale și ornamentații vechi, precum și săparea pereților pentru instalarea cablurilor electrice, acțiuni care au afectat grav elementele originale de patrimoniu din secolul al XVIII-lea.

Renovarea, inițiată de Biserica Sfântul Nicolae, proprietarul complexului muzeal, a fost finanțată parțial de Consiliul Județean Brașov. Preoții au contractat o firmă de construcții recent înființată, care nu avea specialiști în restaurare, ceea ce a dus la erori majore în procesul de restaurare. Raportul experților evidențiază faptul că finisajele istorice au fost înlăturate, iar ornamentele originale au fost înlocuite necorespunzător.

Ministerul Culturii a fost informat despre situație cu șapte luni înainte, iar lucrările au fost oprite până la obținerea avizelor necesare și până când vor fi implicate echipe calificate de restauratori. În prezent, poliția a deschis un dosar penal pentru a investiga distrugerile cauzate.

Arhitecții și experții în monumente istorice au criticat dur lipsa de supraveghere și verificare, atrăgând atenția că aceste greșeli sunt grave, iar soluționarea ar trebui să fie de natură penală.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL