Fosta contabilă a Spitalului Județean de Urgență Pitești, achitată definitiv în dosarul de delapidare

Data:

Curtea de Apel Pitești a decis marți, 11 martie 2025, achitarea fostei contabile a Spitalului Județean de Urgență Pitești, Amalia Bozkurt (fostă Dumitrașcu), în dosarul în care era acuzată că ar fi delapidat aproape 4 milioane de lei. Decizia este definitivă și vine după ce, în primă instanță, Tribunalul Argeș o condamnase la 12 ani de închisoare.

Instanța a considerat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția cerută de lege”, motiv pentru care a dispus achitarea tuturor celor trei inculpați din dosar. Inițial, aceștia fuseseră condamnați la pedepse de până la 12 ani de închisoare și obligați să returneze Spitalului Județean peste 4,6 milioane de lei. Totuși, Curtea de Apel Pitești a lăsat nesoluționată acțiunea civilă a unității medicale.

Acuzațiile procurorilor DIICOT

Procurorii DIICOT Pitești au susținut că, între 2012 și 2017, fosta contabilă ar fi efectuat plăți ilegale către o firmă privată, folosind documente care induceau în eroare conducerea spitalului. Conform anchetei, aceasta ar fi virat 4,28 milioane de lei către o companie, deși suma reală datorată era de doar 387.000 de lei.

Unul dintre martorii cheie ai procesului, directorul financiar al spitalului, a declarat în instanță că, atunci când a confruntat-o pe Amalia Bozkurt cu privire la plățile ilegale, aceasta i-ar fi răspuns: „Ca să îmi cresc copilul!”.

Angajată a spitalului din 2008, fosta contabilă și-a dat demisia în 2017, la scurt timp după izbucnirea scandalului. După aproape opt ani de procese, Curtea de Apel Pitești a decis definitiv achitarea sa.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Pericol! Din ce în ce mai mulți urși în zonele locuite din Buzău. Autoritățile promit măsuri rapide

Creșterea numărului de urși care ajung în localitățile din...

Crin Antonescu: „Călin Georgescu și Elena Lasconi nu erau oameni din afara sistemului”

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a...