Fermierii din Buzău solicită Ministerului Agriculturii modificarea legislației pentru acordarea despăgubirilor în caz de secetă

Data:

Seceta a devastat culturile agricole, iar fermierii din Buzău se confruntă cu dificultăți majore în a-și recolta producția. Doar cei care au irigat terenurile pot spera la o producție satisfăcătoare, în timp ce pentru ceilalți, culturile au fost compromise de arșiță. În aceste condiții, Direcția Agricolă a solicitat declararea județului Buzău ca zonă calamitată, cel puțin pentru culturile de grâu, rapiță și orz. Însă, în urma inspecțiilor în teren, specialiștii au constatat că situația este foarte gravă, necesitând o schimbare rapidă a legislației pentru a sprijini fermierii afectați de secetă. Astfel, la solicitarea agricultorilor, Direcția Agricolă Buzău a trimis marți, 2 iulie, o adresă către Ministerul Agriculturii prin care cere modificarea condițiilor de acordare a despăgubirilor.

În prezent, despăgubirile sunt acordate după o formulă care include producția fermierului din ultimii cinci ani, excluzând anul cel mai slab și cel mai bun. Această formulă a dus la situații în care fermierii nu au fost despăgubiți corespunzător. Propunerea actuală este ca etalonul pentru calculul despăgubirilor să fie producția medie comunicată de INS pentru județul Buzău în perioada respectivă.

Astfel, fermierii afectați de secetă ani la rând vor beneficia de o măsură mai justă. De asemenea, directorul Cosmin Florea a menționat că nici agricultorii care irigă nu sunt într-o situație mai bună, din cauza lipsei precipitațiilor care afectează furnizarea apei de către ANIF, prin Canalul Vest. Marți, 2 iulie, ANIF a primit o adresă prin care se anunța că în data de 3 iulie instituția nu va mai primi apă pentru irigații.

Totuși, în urma ploilor din noaptea de marți spre miercuri, Hidroelectrica Buzău a trimis o nouă adresă, anunțând că miercuri va fi furnizată apă pentru irigații, însă pentru următoarele trei zile fermierii vor primi apă după un program de 4 ore pe zi.

Potrivit Direcției Agricole, Ministerul Agriculturii ar putea agrea propunerea fermierilor buzoieni și aceasta ar putea fi adoptată printr-o Ordonanță de Urgență.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Descoperire de Arme și Muniție în Suceava: Dosar Penal în Curs

Poliția de Frontieră a descoperit arme și muniție la...

Accident fatal pe DN4, județul Călărași: soț și soție și-au pierdut viața, șoferul în comă

O tragedie rutieră s-a produs noaptea trecută pe Drumul...

Accident grav la stațiunea de schi Astún, Spania: 30 de răniți, dintre care nouă în stare critică

Un accident grav s-a produs sâmbătă în stațiunea de...