Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), a vorbit despre nevoia de reforme și analiza în detaliu a administrației publice din România, care, în opinia sa, prezintă excese în ocupare și salarizare. El a relatat experiențele din ultima lună și jumătate, observând o eficiență scăzută, cu angajați care ajungeau la muncă după ora 10:00 și un număr mare de persoane care păreau să nu aibă sarcini clare.
Costin a evidențiat faptul că în sectorul public există deficite de personal, în special în domeniul administrației penitenciarelor, și a subliniat nevoia de corectare a salarizării în anumite sectoare.
Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, numărul bugetarilor din România a depășit 1,3 milioane în octombrie 2024, ceea ce echivalează cu 68 de bugetari la fiecare 1.000 de locuitori. Comparativ, alte țări europene au o densitate a personalului bugetar mai mică, cum ar fi Italia (54,8), Germania (55) sau Luxemburg (67), iar țările nordice au o densitate mult mai mare, Norvegia având aproape 160 de bugetari la mia de locuitori.
În România, cele mai mari creșteri de personal au fost înregistrate la Consiliul Economic și Social și la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. În schimb, anumite instituții, precum Ministerul Afacerilor Interne, Sănătatea și învățământul preuniversitar, au avut reduceri de personal.
Costin a subliniat necesitatea unei analize împreună cu sindicatele, sugerând că guvernul ar trebui să facă ajustări pentru a reduce excesele în administrația publică și pentru a investi mai mult în modernizarea sistemelor, cum ar fi cel de gestionare a pensiilor, care este considerat învechit și ineficient.
“În ultima lună şi jumătate am avut ocazia să interacţionez cu una dintre cele mai bogate administraţii publice din România. Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg dintr-o clădire venea la muncă după ora 10:00. Am văzut cea mai mare expoziţie de poşete de top, care costă o mulţime de bani şi am văzut un număr impresionant de oameni care veneau la muncă şi probabil că nu făceau aproape nimic. Acolo va trebui să existe o analiză temeinică”, a arătat Dumitru Costin, potrivit Agerpres.