Dan Bica (PNL): ”Învățământul preuniversitar agricol are o evoluție negativă, fiind neglijat de către guvernanți…”

Cele mai citite

Senatorul PNL de Argeș, Dan Bica, este îngrijorat de viitorul agriculturii din România, pe fondul neglijării învățământului preuniversitar destinat acestui domeniu. Cum agricultura contribuie cu 5% la formarea PIB-ului, este deja o ramură extrem de importantă în dezvoltarea economică. Cu toate acestea, puțini la număr sunt elevii care își mai îndreaptă atenția spre acest domeniu de studiu….

Din acest motiv, senatorul Bica i-a adresat un set de întrebări, ministrului Educației, pentru a afla ce planuri există, în viitor, pentru dezvoltarea acestei secțiuni din învățământul preuniversitar:

”Stimată doamnă Ministru,
Agricultura reprezintă una dintre ramurile importante ale economiei din România, contribuind cu 5% la formarea Produsului Intern Brut (PIB) și angrenând 30% din populația activă ocupată. Avem tradiție atât în domeniul creșterii animalelor, cât și în cultivarea cerealelor, legumelor, plantelor tehnice, pomilor fructiferi și viței de vie.
Din păcate, după căderea comunismului, învățământul preuniversitar agricol a avut în țara noastră o evoluție negativă, fiind neglijat de către guvernanți. Prin urmare, dacă în anul 1990 existau aproape 250 de licee agricole, reformele numeroase, dar ineficiente, pe care învățământul de specialitate a fost nevoit să le traverseze în ultimii 30 de ani, au condus la reducerea dramatică a numărului acestora, cele mai multe dispărând sau fiind reprofilate, astfel încât, la începutul anului școlar 2023-2024, mai funcționau în România numai 59 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol.
De asemenea, în prezent acest tip de liceu nu se mai bucură de prea mult interes nici în rândul părinților, nici al tinerilor absolvenți ai ciclului gimnazial, fapt care se resimte din plin în agricultură, unde cererea de personal calificat este foarte mare. În același timp, instrumentele de finanțare pe care le pune la dispoziție Comisia Europeană pentru dezvoltarea și modernizarea sectorului agricol sunt tot mai frecvent însoțite de condiționalitatea ca fermierii să dețină calificări sau să angajeze specialiști cu studii în acest domeniu.
De altfel, prin accesarea fondurilor europene, un mare câștig îl reprezintă faptul că activitatea liceelor agricole existente în aproape fiecare județ poate fi revitalizată prin realizarea de investiții și dotări, care contribuie la creșterea atractivității în rândul elevilor.
În Argeș, o astfel de unitate de învățământ o reprezintă prestigiosul Liceu Tehnologic ,,Constantin Dobrescu” din municipiul Curtea de Argeș, care se numără printre primele școli cu profil agricol din țară, fiind înființat în anul 1920 sub denumirea de Şcoala de Grădinărie, Pomicultură şi Sericicultură ,,Regina Elisabeta”, pe o moșie donată de prima regină a României.
În contextul celor prezentate anterior și luând în considerare oportunitățile de modernizare a învățământului preuniversitar cu ajutorul fondurilor externe nerambursabile de care poate dispune România în perioada următoare, vă solicit următoarele informații:

  1. Care a fost, în ultimii 5 ani școlari, distribuția locurilor pentru clasa a IX-a în învățământul preuniversitar agricol pentru fiecare formă de școlarizare în parte (învățământul liceal cu frecvență zi, cu frecvență seral, cu frecvență redusă, învățământul profesional)? Care a fost gradul de ocupare a locurilor repartizate?
  2. Dată fiind necesitatea tot mai stringentă a calificării tinerilor în specializări aferente activităților din domeniul agricol, a fost adoptat în cadrul Ministerului Educației un program special dedicat relansării învățământului preuniversitar cu acest profil? Dacă răspunsul este afirmativ, care sunt principalele acțiuni prevăzute?
  3. Ce măsuri aveți în vedere să promovați pentru a crește interesul elevilor de a urma cursurile unităților de învățământ cu profil agricol?
  4. Cum a fost sau va fi susținută dezvoltarea învățământului preuniversitar agricol din România prin intermediul finanțărilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență?
  5. Ce axe de finanțare din fondurile europene de coeziune pot fi accesate pe parcursul cadrului financiar european multianual 2021-2027 pentru dezvoltarea învățământului preuniversitar agricol?
  6. Care sunt valorile maxime ale granturilor ce pot fi utilizate de un liceu agricol, condițiile de eligibilitate și termenele de la care sumele respective vor putea fi accesate?”.

Ultimele articole

Senatorul Dănuț Bica (PNL): „Guvernările liberale au majorat de 3 ori pensiile în ultimii 4 ani!”

În decursul săptămânii trecute, președintele Klaus Iohannis a pus semnătura pe decretul de promulgare a proaspăt adoptatei legi a...

GALĂ ANIVERSARĂ A ASOCIAȚIEI OAMENILOR DE AFACERI ARGEȘ PENTRU A MARCA 20 DE ANI DE ACTIVITATE

Joi, 14 decembrie a.c., la Hotel Ramada Pitești, are loc GALA AOA Argeș.Ediția din acest an a evenimentului va...

Elena Iagăr rămâne pentru încă 4 ani la conducerea CCJ Argeș

Elena Iagăr va continua să conducă Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, subordonat Consiliului Județean, pentru următorii patru...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ