Crin Antonescu nu a fost colaborator al Securității, dar a dat o declarație în 1988 despre un coleg profesor – arată documente CNSAS

Data:

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a publicat marți, 15 aprilie 2025, o nouă adeverință care îl vizează pe Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din toamnă. Potrivit documentului, Antonescu nu a fost colaborator sau agent al Securității ca poliție politică, dar în anul 1988 a fost convocat de fosta Securitate și a dat o declarație despre un coleg profesor.

Ce conține noua notă CNSAS

În comunicatul CNSAS se precizează că Antonescu are o decizie oficială de necolaborare cu Securitatea, emisă încă din 2005, însă recent – în martie 2025 – a fost identificat un document nou, neprocesat anterior, în care fostul lider PNL apare cu o declarație olografă semnată cu numele real, datată 13 ianuarie 1988. Documentul a fost descoperit în dosarul informativ al unei alte persoane – un coleg profesor de istorie – care se afla sub supravegherea Securității în acea perioadă.

„Domnul Antonescu a fost convocat de organele de Securitate și a dat o declarație în cadrul cercetărilor informative asupra domnului C.Ș., prieten apropiat și coleg de catedră la Școala Generală din Niculițel, Tulcea”, se arată în nota CNSAS.

Nu există alte dovezi privind colaborarea

Totuși, instituția subliniază că nu există suficiente elemente care să-i atribuie lui Crin Antonescu calitatea de colaborator, în sensul legii: „Nu au fost descoperite documente care să probeze o relație continuă cu Securitatea sau apartenența la structurile Ministerului de Interne, în calitate de ofițer sau subofițer”, transmite CNSAS.

Reacția lui Crin Antonescu

În replică, Crin Antonescu a declarat că nu are nimic de ascuns și a solicitat publicarea integrală a declarației date în 1988:
„Am fost o victimă a Securității, nu colaborator. Cer publicarea integrală a acelei declarații, pentru că vreau ca toată lumea să vadă că nu am nimic de ascuns. Nu am făcut poliție politică niciodată și nu am încălcat vreun principiu în care cred.”

Activitatea lui Crin Antonescu înainte și după 1989

Crin Antonescu a absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie în 1985 și a lucrat ca profesor în județele Vaslui și Tulcea. Între 1989 și 1990 a fost muzeograf la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea. După Revoluție, a revenit în învățământ, iar din 1992 a intrat în politică.

De-a lungul carierei, Antonescu a fost ministru al Tineretului și Sportului, președinte al PNL, președinte al Senatului și președinte interimar al României în 2012. În 2014 s-a retras treptat din viața politică, revenind în 2025 ca prezidențiabil susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Schimbări majore în programul de reciclare

Românii care colectează ambalaje prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)...

Primăria Capitalei pornește lupta cu țânțarii: Începe dezinsecția în București

În prima zi după Paște, Primăria Municipiului București anunță...

Cod galben de furtuni în zonele montane din Muntenia: Avertizare ANM pentru Valea Prahovei și alte localități

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare...

Incendiu la Mănăstirea Ghighiu din Prahova, în a doua zi de Paște

Un incendiu a izbucnit luni, în a doua zi...

Alertă de urs în Poiana Brașov: Locuitorii au primit mesaj Ro-Alert

Duminică seară, locuitorii din Poiana Brașov au primit un...

Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a murit la vârsta de 59 de ani

Omul de afaceri Nawaf Salameh, fondatorul și președintele Alexandrion...

Reacții din România după moartea Papei Francisc: „Un simbol al smereniei și compasiunii”

Moartea Papei Francisc a generat reacții de condoleanță și...

Semnal Magazin
SEMNAL

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...

Ötzi: cel mai vechi caz nerezolvat din lume

În anul 1991, doi turiști germani care se plimbau...

Charles Dickens – maestrul romanului victorian

Charles Dickens este considerat unul dintre cei mai mari...