Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a publicat marți, 15 aprilie 2025, o nouă adeverință care îl vizează pe Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din toamnă. Potrivit documentului, Antonescu nu a fost colaborator sau agent al Securității ca poliție politică, dar în anul 1988 a fost convocat de fosta Securitate și a dat o declarație despre un coleg profesor.
Ce conține noua notă CNSAS
În comunicatul CNSAS se precizează că Antonescu are o decizie oficială de necolaborare cu Securitatea, emisă încă din 2005, însă recent – în martie 2025 – a fost identificat un document nou, neprocesat anterior, în care fostul lider PNL apare cu o declarație olografă semnată cu numele real, datată 13 ianuarie 1988. Documentul a fost descoperit în dosarul informativ al unei alte persoane – un coleg profesor de istorie – care se afla sub supravegherea Securității în acea perioadă.
„Domnul Antonescu a fost convocat de organele de Securitate și a dat o declarație în cadrul cercetărilor informative asupra domnului C.Ș., prieten apropiat și coleg de catedră la Școala Generală din Niculițel, Tulcea”, se arată în nota CNSAS.
Nu există alte dovezi privind colaborarea
Totuși, instituția subliniază că nu există suficiente elemente care să-i atribuie lui Crin Antonescu calitatea de colaborator, în sensul legii: „Nu au fost descoperite documente care să probeze o relație continuă cu Securitatea sau apartenența la structurile Ministerului de Interne, în calitate de ofițer sau subofițer”, transmite CNSAS.
Reacția lui Crin Antonescu
În replică, Crin Antonescu a declarat că nu are nimic de ascuns și a solicitat publicarea integrală a declarației date în 1988:
„Am fost o victimă a Securității, nu colaborator. Cer publicarea integrală a acelei declarații, pentru că vreau ca toată lumea să vadă că nu am nimic de ascuns. Nu am făcut poliție politică niciodată și nu am încălcat vreun principiu în care cred.”
Activitatea lui Crin Antonescu înainte și după 1989
Crin Antonescu a absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie în 1985 și a lucrat ca profesor în județele Vaslui și Tulcea. Între 1989 și 1990 a fost muzeograf la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea. După Revoluție, a revenit în învățământ, iar din 1992 a intrat în politică.
De-a lungul carierei, Antonescu a fost ministru al Tineretului și Sportului, președinte al PNL, președinte al Senatului și președinte interimar al României în 2012. În 2014 s-a retras treptat din viața politică, revenind în 2025 ca prezidențiabil susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR.