„Cine uită e complice!”- strigătul de durere al timișorenilor care i-au comemorat pe eroii Revoluţiei din Decembrie 1989

Data:

Marșul comemorativ organizat anual în Timișoara reprezintă un tribut profund adus eroilor Revoluției din Decembrie 1989. Evenimentul este o manifestare a respectului și recunoștinței față de cei care s-au jertfit pentru libertate acum 35 de ani, dar și un semnal de conștientizare pentru generațiile actuale.

„Cine uită e complice!”, acesta este motto-ul cu care oamenii au pornit pe străzile Timişoarei, din Piaţa Maria, locul unde a început Revoluţia în urmă cu 35 de ani.

Zeci de tineri, majoritatea suporteri ai echipelor de fotbal din Timişoara, au participat, luni seară, la tradiţionalul marş în memoria eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989. Ei au strigat lozinci din timpul Revoluţiei, precum: „Libertate”, „Jos comuniştii”, „Timişoara”, „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara” sau „Păcat, păcat de sângele vărsat”.

Oamenii au aprins torţe, au ţinut momente de reculegere şi au depus coroane de flori. Suporterii alb-violeţi au organizat, luni seară, Marşul Eroilor, un omagiu pe care aceştia îl aduc, an de an, celor care s-au jertfit pentru libertate la Timişoara. Lor li s-au alăturat o mulţime de timişoreni.

Tinerii au purtat flori, steaguri tricolore şi steaguri ale Revoluţiei cu vechea stemă decupată. Ei au strigat mesaje precum „Eroii nu mor niciodată!”, „Cinste lor, cinste lor, eroilor”, „Timişoara”, „Jos comuniştii” şi „Libertate” „Jos Ceaușescu!”.

O parte din drum, participanţii la marş au fost însoţiţi de motociclişti. Prima oprire a fost, ca întotdeauna, la Catedrala Mitropolitană, unde oamenii au aprins lumânări.

Tinerii şi-au continuat drumul până în faţa Operei, unde au păstrat un moment de reculegere. Pe drum, suporterii au aprins torţele în memoria eroilor. Drumul a continuat spre Piaţa Unirii şi Memorialul Revoluţiei, iar mai apoi până la Cimitirul Eroilor. La Monumentul dedicat martirilor Revoluţiei de la Timişoara din Cimitirul Eroilor au fost depuse coroane de flori şi au fost aprinse candele.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Senatul României face concedieri: 156 de angajați vor fi disponibilizați

Senatul României a decis reducerea numărului de posturi cu...

A murit Teoharie Coca-Cozma, comentatorul legendar al finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986

Teoharie Coca-Cozma, vocea memorabilă a radioului și televiziunii române,...

Cornel Oțelea, legenda handbalului românesc, a încetat din viață

Cornel Oțelea, considerat cel mai titrat handbalist din istoria...

Somnul pitic negru, un prădător periculos pentru Delta Dunării

Un pește prădător, somnul pitic negru, a fost depistat...