Cetățenii din Prahova pot beneficia de cadastru gratuit

Cele mai citite

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) desfășoară operațiuni de înregistrare sistematică a proprietăților în 2.356 de unități administrativ-teritoriale (UAT) cu o suprafață totală de 6,5 milioane de hectare, conform informațiilor prezentate de antena3.ro.

Această inițiativă permite obținerea gratuită a cadastrului în peste 2.300 de comune din diverse județe ale României, conform comunicatului furnizat de Agenția de Cadastru.

Lucrările sunt realizate atât la nivelul întregii localități, acoperind 519 UAT-uri, cât și pe sectoare cadastrale și sunt oferite gratuit cetățenilor în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).

Finanțarea acestor activități provine din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 și din bugetele locale ale primăriilor.

În primele zece luni ale anului 2023, ANCPI, o instituție subordonată Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a finalizat cadastrarea integrală a 36 de comune, ajungând astfel la un total de 204 unități administrativ-teritoriale în care s-au finalizat lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

De asemenea, ANCPI a înregistrat imobilele din 23.835 de sectoare cadastrale în evidențele de cadastru și carte funciară. Suprafața totală a imobilelor înregistrate gratuit pentru cetățeni este de 4.988.888,35 de hectare.

În rândul acestor 204 localități, 6 au beneficiat de cofinanțare, provenind atât din veniturile proprii ale ANCPI, cât și din bugetele autorităților locale. În plus, 83 de comune au fost cadastrate cu finanțare europeană prin proiectul major “Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”.

În alte 474 de comune, lucrările de cadastru sistematic sunt în desfășurare la nivelul întregii localități, cu finanțare europeană prin POR 2014-2020.

De asemenea, se menționează că din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 7,29 milioane de hectare (76%).

PNCCF are ca obiectiv înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, fiind finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, fonduri europene și bugetul local al primăriilor, conform comunicatului furnizat de Agenția de Cadastru.

Ultimele articole

Orașul Bragadiru îngropat în gunoaie

Băieții deștepți din mafia transpartinică politico-administrativă din Ilfov au mai făcut o nefăcută. Au reușit să îngroape orașul Bragadiru...

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Cazanele Dunării: bijuteria naturală a României

Cazanele Dunării, un miracol geografic situat în partea de sud-vest a României, reprezintă o comoară naturală cu o frumusețe...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ