Centrul de Formare pentru Tehnologie de Luptă cu baza la Baza Aeriană “Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” a fost dezvoltat în cadrul unui acord de colaborare în care Ministerul Român al Apărării a pus la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă. Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos furnizează aeronave F-16, iar compania americană Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.
“Vom începe, desigur, cu antrenamentul piloților români la Fetești, dar dorim și să antrenăm piloți ucraineni, deoarece Olanda și alte state partenere, precum Danemarca și Norvegia, se pregătesc să livreze aeronave F-16 Ucrainei. Este necesar să accelerăm întărirea forțelor aeriene, iar antrenamentele au început deja în Danemarca, SUA, și mă bucur foarte mult că acum avem acest centru european,” a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, la finalul ceremoniei de inaugurare.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat progresul rapid în realizarea obiectivului din Fetești, menționând că “lucrurile s-au derulat foarte repede. Există un ritm în sosirea echipamentelor, a aeronavelor F-16. Totul este planificat. Piloții ucraineni vor începe imediat ce îndeplinesc cerințele de pre-antrenament, care includ abilități lingvistice, și pregătirea va fi adaptată fiecărui pilot.”
În opinia ministrului Apărării, EFTC reprezintă o recunoaștere a încrederii statelor NATO în România. “Având în vedere că urmează să primim 32 de aeronave, a fost extrem de important să satisfacem cerințele de pregătire a piloților români. Aeronavele de tip F-16 vor fi prezente în Europa cel puțin 20 de ani. Este important să avem piloți bine pregătiți, iar prezența acestui centru în România recunoaște faptul că Armata României și militarii români sunt de încredere și pot contribui la apărarea flancului estic,” a adăugat ministrul Tîlvăr.
La ceremonia de inaugurare a EFTC au participat reprezentanți diplomatici ai Statelor Unite, Danemarcei și Olandei, iar centrul a fost vizitat anterior de către jurnaliști. Coordonatorul centrului, comandorul Pişta, a subliniat importanța unității, menționând că “în contextul actual, este important să dăm un semnal că suntem uniți, având cel puțin trei țări – România, SUA și partenerul olandez – care pun la dispoziție nave. Între instructori, este posibil să fie reprezentanți ai altor națiuni, toți membri NATO, foști piloți militari care vor face parte din acest centru.” Potrivit Ministerului Apărării Naționale, EFTC va servi ca un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16, contribuind la creșterea interoperabilității dintre aliați și consolidând capacitatea Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor din regiunea Mării Negre și Europa de Est.