Ce-au mai făcut românii la votare: În Timiș, un bărbat a intrat în secția de votare cu o armă

Data:

Ziua votului este un moment esențial pentru democrație, însă procesul electoral nu este lipsit de provocări. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat o centralizare a incidentelor înregistrate în timpul alegerilor, evidențiind atât natura problemelor întâlnite, cât și măsurile luate pentru menținerea legalității și siguranței.

Au fost primite 342 de sesizări privind posibile contravenții și infracțiuni electorale.

  • 97 de sesizări s-au dovedit nefondate, iar 61 de cazuri sunt în curs de verificare.
  • Șapte sesizări au fost transmise altor instituții (Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central, Birourile Electorale Județene).
  • Au fost aplicate 80 de avertismente și 52 de amenzi, cu o valoare totală de peste 96.000 de lei.
  • În prezent, autoritățile cercetează 59 de posibile infracțiuni.
  • În Vâlcea, o femeie care și-a pierdut cetățenia română a votat, declanșând un dosar penal.
  • În Prahova, o altă femeie a utilizat cartea de identitate a altei persoane pentru a vota, fiind cercetată pentru mai multe infracțiuni.
  1. Încălcarea legii în ziua votului:
    • În Vâlcea, distribuirea de pliante electorale de către un membru de partid s-a soldat cu o amendă de 4.500 de lei.
    • Un cetățean din Giurgiu a fost sancționat cu 500 de lei pentru o sesizare falsă privind transportul alegătorilor.
  2. Situații inedite:
    • În județul Timiș, un bărbat a intrat în secția de votare cu o armă deținută legal și este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor.
    • În Cluj, un bărbat a fost amendat pentru că a sfătuit un alegător în apropierea secției de votare.

Cazuri de vot multiplu sau fraudă au fost raportate în mai multe județe, inclusiv Vaslui și Alba, iar în Mehedinți, o femeie este investigată pentru coruperea alegătorilor prin oferirea de bani pentru susținerea unui candidat.

MAI a mobilizat aproximativ 45.000 de angajați pentru a asigura ordinea și siguranța în ziua votului. După încheierea procesului electoral, aceștia sunt responsabili de protejarea documentelor și materialelor electorale în timpul transportului și depozitării

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ion Iliescu refuză să facă declarații în Dosarul Mineriadei; inculparea oficială confirmată

Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat, miercuri, să ofere...

Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați din nou pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman...

Controversele privind cauza morții lui Mihai Eminescu: Adevăruri ascunse și mărturii istorice

De-a lungul anilor, cauza morții poetului național Mihai Eminescu...

Bogdan Matei, noul președinte al Sportului românesc, a început cariera cu nota 2,75 la titularizare

Bogdan-Constantin Matei este noul președinte al Agenției Naționale pentru...