Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova au comunicat că demersurile și măsurile adoptate pentru aducerea la respectarea legii a Fermei Dacilor au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale. Conform informațiilor furnizate de Parchet, există o suspiciune rezonabilă că, în perioada 2016 – 26.12.2023, societatea comercială a funcționat sistematic în mod ilegal, sub conducerea administratorului statutar și a celor doi administratori în fapt.
În cercetările efectuate, s-a constatat că construcția corpului principal de clădire, inclusiv restaurantul, bucătăria și spațiile de cazare la parter și mansardă, a fost realizată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizațiilor de construire. Această acțiune contravine dispozițiilor legale privind derularea activității de “cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”. De asemenea, demersurile pentru aducerea la legalitate au fost efectuate cu nerespectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcții.
Unitatea turistică a funcționat în mod ilegal, încălcând prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții supuse avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, și normativele în vigoare. Aceasta s-a realizat fără obținerea avizelor și autorizațiilor necesare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, conducând astfel la apariția și propagarea incendiului la data de 26 decembrie 2023. Anchetatorii spun că situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26 decembrie 2023, în jurul orei 5,45, a incendiului ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a şapte persoane, sursa probabilă a incendiului fiind “efectul termic al curentului electric”.
În continuare, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de trei persoane fizice, fostul și actualul primar și un funcționar din primărie. Aceștia sunt acuzați de emiterea unor certificate de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând informații necorespunzătoare adevărului și omiterea verificării îndeplinirii condițiilor legale. Aceste acțiuni au cauzat vătămarea drepturilor legitime ale persoanelor care au beneficiat de servicii de cazare la Ferma Dacilor, inclusiv drepturile fundamentale la integritate corporală și viață.
Față de cei trei administratori ai societății, s-a dispus măsura preventivă a reținerii pe o durată de 24 de ore. Toate investigațiile au fost coordonate de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, în colaborare cu organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Prahova.
Este important de menționat că șapte persoane au pierit în urma incendiului, iar identificarea victimelor s-a făcut pe baza probelor ADN. Expertiza genetică este așteptată pentru a confirma dacă fragmentele osoase descoperite aparțin ultimei persoane dispărute.