La numărul trei pe strada General Eremia Grigorescu, se află o casă frumoasă, în care a murit, în 1920, istoricul Alexandru D. Xenopol.
După ce, în 1911, a aparținut lui Eugeniu Teohari, președintele Societății de Gimnastică ”Turn-Verein”, casa a devenit, în 1915, proprietatea Coraliei Xenopol – a doua soție a lui Alexandru D. Xenopol.
Alexandru Dimitrie Xenopol s-a născut în martie 1847, la Iași, iar despre rădăcinile sale spunea: ”Tatăl meu, Dimitrie Xenopol, se trăgea din o veche familie anglo-saxonă, după tată Brunswick, după mamă Smith. El a rătăcit în tinerețe, în urma unei dureri sufletești, prin Suedia, pe mare până la Constantinopole, de unde venise la Galați. Aici fu botezat de colonelul Schelety, tatăl generalului Carol Scheleti, care-i dădu numele de Dimitrie și-i schimbă tot odată și familia din Brunswick în Xenopol, adică „fiul străinului”.
Dimitrie și Maria Xenopol au avut șase copii: Alexandru, Filip – arhitect, Nicolae – politician și diplomat, primul ambasador român în Japonia, Maria, Lucreția – profesoară de liceu și Adela – scriitoare și militantă feministă.
Alexandru D. Xenopol a fost unul dintre marii intelectuali români și a studiat filosofie cu doctorat obținut la Giessen, drept cu doctorat la Berlin și istorie. În anul 1893, în semn de recunoaștere a meritelor, Al. D. Xenopol devine membru titular al Academiei Române.
În 1915, familia Xenopol se stabilește la București. Profesorul și academicianul Xenopol avea 68 de ani și se găsea într-o situație foarte grea: sărac, incapabil să-și câștige existența pentru că era paralizat și afazic, aflat la mila autorităților cărora le adresa diverse cereri de ajutor. În timpul ocupației germane este evacuat la Iași, orașul vieții sale, dar după război revine în Capitală. La 27 februarie 1920, Al. D. Xenpopol moare în casa din strada General Eremia Grigorescu la numai câteva ore după ce Parlamentul hotărâse, în sfârșit, să-i acorde o pensie!
https://www.facebook.com/share/nFiWEznJk3nVjVpc/?mibextid=WC7FNe