Casa în care a murit istoricul Alexandru D. Xenopol

Data:

La numărul trei pe strada General Eremia Grigorescu, se află o casă frumoasă, în care a murit, în 1920, istoricul Alexandru D. Xenopol.

După ce, în 1911, a aparținut lui Eugeniu Teohari, președintele Societății de Gimnastică ”Turn-Verein”, casa a devenit, în 1915, proprietatea Coraliei Xenopol – a doua soție a lui Alexandru D. Xenopol.

Image1

Alexandru Dimitrie Xenopol s-a născut în martie 1847, la Iași, iar despre rădăcinile sale spunea: ”Tatăl meu, Dimitrie Xenopol, se trăgea din o veche familie anglo-saxonă, după tată Brunswick, după mamă Smith. El a rătăcit în tinerețe, în urma unei dureri sufletești, prin Suedia, pe mare până la Constantinopole, de unde venise la Galați. Aici fu botezat de colonelul Schelety, tatăl generalului Carol Scheleti, care-i dădu numele de Dimitrie și-i schimbă tot odată și familia din Brunswick în Xenopol, adică „fiul străinului”.
Dimitrie și Maria Xenopol au avut șase copii: Alexandru, Filip – arhitect, Nicolae – politician și diplomat, primul ambasador român în Japonia, Maria, Lucreția – profesoară de liceu și Adela – scriitoare și militantă feministă.
Alexandru D. Xenopol a fost unul dintre marii intelectuali români și a studiat filosofie cu doctorat obținut la Giessen, drept cu doctorat la Berlin și istorie. În anul 1893, în semn de recunoaștere a meritelor, Al. D. Xenopol devine membru titular al Academiei Române.

În 1915, familia Xenopol se stabilește la București. Profesorul și academicianul Xenopol avea 68 de ani și se găsea într-o situație foarte grea: sărac, incapabil să-și câștige existența pentru că era paralizat și afazic, aflat la mila autorităților cărora le adresa diverse cereri de ajutor. În timpul ocupației germane este evacuat la Iași, orașul vieții sale, dar după război revine în Capitală. La 27 februarie 1920, Al. D. Xenpopol moare în casa din strada General Eremia Grigorescu la numai câteva ore după ce Parlamentul hotărâse, în sfârșit, să-i acorde o pensie!

https://www.facebook.com/share/nFiWEznJk3nVjVpc/?mibextid=WC7FNe

Articolul precedent
Articolul următor
Diana Ionescu
Diana Ionescu
Numele meu este Diana Ionescu și sunt o iubitoare a clădirilor vechi și a istoriei. Sunt pasionată de călătorii și ador să descopăr locuri noi și povești noi. Îmi place să mă plimb la pas ore întregi prin București și să fiu surprinsă de ceea ce are de oferit orașul din punct de vedere arhitectural; preferatele mele sunt plimbările nocturne - clădirile au un farmec aparte noaptea. Fotografia de arhitectură este preferata mea, iar pe profilul @buildingsofromania puteți descoperi diverse imobile de patrimoniu din București și din țară.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL