Cămin de bătrâni ilegal, închis în comuna Văleni, din județul Olt

Cele mai citite

Un centru ilegal de îngrijire pentru vârstnici din comuna Văleni, județul Olt, a fost închis de către autorități după o inspecție, iar 14 persoane au fost transferate în alte centre de îngrijire.

Centrul ilegal a început să funcționeze în comuna Văleni începând cu duminica trecută și, la doar cinci zile de la aducerea a 14 vârstnici aici, autoritățile au efectuat un control. Prefectul județului Olt, Florin Homorean, a menționat într-o conferință de presă că avea informații vagi despre existența acestui centru, din surse nespecificate. Polițiștii locali au verificat aceste informații și au confirmat ulterior existența centrului, înainte ca reprezentanții autorităților să intervină.

Clădirea în care era amenajat centrul era o fostă școală, pusă la dispoziție de către autoritățile Primăriei Văleni. Societatea responsabilă pentru deschiderea ilegală a acestui centru deținea deja un altul similar, în municipiul Pitești.

Cu toate acestea, centrul din Văleni nu avea obținută nicio autorizație de funcționare sanitară, nicio autorizație împotriva incendiilor și nicio autorizație sanitară veterinară. De asemenea, nu se aflau înregistrate ca furnizori licențiați în lista AJPIS Olt. Cu toate acestea, în dimineața controlului, furnizorul privat a depus solicitări de autorizare către Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Instituțiile reprezentate în comisia mixtă de control au impus amenzi în valoare totală de 120.000 lei pentru această locație. Din această sumă, Direcția de Sănătate Publică Olt a aplicat o amendă de 40.000 lei pentru funcționarea fără autorizație, AJPIS a impus o amendă de 20.000 lei pentru lipsa licenței, iar Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor a aplicat o amendă de 10.000 lei pentru deficiențele constatate, printre altele.

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au observat că în blocul alimentar se utilizau „produse și proceduri nesigure”. De asemenea, au constatat că nu existau condiții de cazare conforme cu legea, temperatura în încăperi era ridicată, ferestrele nu erau protejate cu plase de țânțari, iar pernele nu aveau huse, printre alte deficiențe constatate.

În ciuda acestor aspecte, prefectul Florin Homorean a menționat că, în urma discuțiilor purtate de către cei care au efectuat controlul cu beneficiarii centrului, s-a constatat că bătrânii considerau condițiile de la Văleni mai bune decât cele din centrele de unde au fost transferați. Zece dintre bătrâni au fost reintegrați în centrul din Pitești, de unde au fost inițial transferați la Văleni, trei s-au întors la familiile lor, iar un vârstnic cu domiciliul în Olt (din Grădinile) a fost transferat la centrul din Slatina.

În cadrul acțiunii de control desfășurate în Olt, echipa mixtă a inspectat în total 64 de centre, incluzând 42 de centre pentru copii, opt centre pentru persoane vârstnice, cinci centre pentru persoane cu dizabilități și nouă centre pentru alte persoane dependente. Numărul total al persoanelor rezidente a fost de 740. Este important de menționat că trei dintre centrele pentru vârstnici, toate fiind deținute privat, nu erau înregistrate inițial pe listele AJPIS.

Centrul din Văleni funcționa fără nicio formă de autorizație, în timp ce alte două centre, situate în Teslui și Slatina, aveau autorizații de funcționare (inclusiv sanitară, sanitară-veterinară și PSI), dar nu dețineau licențe pentru punctele respective. În urma inspecției, reprezentanții echipei de control au emis un plan de conformare și au impus amenzi, însă nu s-a luat decizia de suspendare a activității, deoarece condițiile pentru aplicarea unei astfel de sancțiuni nu erau îndeplinite, conform precizărilor prefectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

O tânără a fost accidentată mortal de un camion la Jilava

Accidentul a avut loc în jurul orei 17:15. IPJ Ilfov a fost informat despre un incident în care un...

Alte articole din aceasta categorie