Pe 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, cunoscuți și ca „puterile cerești fără de trup” sau Sfinții Voievozi. Aceștia sunt considerați îngeri, mesageri ai lui Dumnezeu, care duc rugăciunile credincioșilor înaintea tronului divin. Ortodocșii care poartă numele Mihail, Mihaela, Gabriel, Gabriela, și altele similare își celebrează în această zi onomastica.
Arhanghelul Mihail este descris în Scriptură drept căpetenia „oștirilor cerești”, având rolul de a apăra ordinea divină. El este cel care, conform tradiției biblice, a condus armatele îngerilor împotriva lui Lucifer (satana), alungându-l din ceruri după rebeliunea acestuia. Numele „Mihail” înseamnă „Cine este ca Dumnezeu”, exprimând loialitatea sa față de Creator. În tradiția populară românească, Mihail este văzut ca paznicul cheilor Raiului și ca cel care veghează asupra celor bolnavi, așteptând la căpătâiul lor pentru a determina dacă își vor continua viața sau își vor încheia drumul.
Arhanghelul Gavriil este mesagerul divin asociat cu cele mai importante vestiri din Biblie. El este cel care i-a adus Sfintei Fecioare Maria vestea că va deveni Maica lui Hristos, rostind cuvintele „Bucură-te, cea plină de har!”. Gavriil apare și în alte momente esențiale ale istoriei biblice: îi vestește lui Zaharia nașterea lui Ioan Botezătorul și, conform tradiției, a fost îngerul ce a rostogolit piatra de la mormântul lui Iisus, anunțând învierea Sa. Numele „Gavriil” înseamnă „bărbat-Dumnezeu” și simbolizează întruparea lui Dumnezeu ca om.
În tradiția creștină, Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt cinstiți ca apărători ai oamenilor, păzindu-i de la naștere până la moarte și rugându-se pentru sănătatea și bunăstarea lor. De asemenea, ei sunt considerați protectori ai casei și cei care, prin puterea lor, ajută la purificarea conștiinței.
Conform credinței ortodoxe, îngerii sunt ființe netrupești, fără sex și nemuritori, iar comunicarea lor se face fără cuvinte, printr-o formă de transmitere directă a gândurilor și intențiilor. Totuși, pentru a-și îndeplini rolurile, ei pot apărea sub formă umană, îmbrăcați în haine, și, uneori, înfățișați cu aripi.