Biserica Kretzulescu

Locație: Calea Victoriei, București, România

Biserica Kretzulescu – Cretulescu, considerata drept unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura de la sfarsitul perioadei brancovenesti, este una dintre bisericile vechi ale orasului Bucuresti. Aceasta a fost construita intre anii 1720-1722, prin eforturile cancelarului Iordache Kretzulescu si ale sotiei sale, Safta, fiica Sfantului voievod Constantin Brancoveanu.

Biserica Kretzulescu, inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, a fost construita in timpul celei de a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat, fiind terminata de zidit in data de 30 septembrie 1722, precum spune pisania originala, sapata in piatra si asezata deasupra usii de intrare.

Initial, biserica era inconjurata de magazine si case, care formau “Hanul lui Kretulescu”. Marele logofat a construit in vecinatatea bisericii un han, nu numai pentru ca asa se obisnuia in aceea vreme, dar si pentru faptul ca aici se afla, pe atunci, bariera de nord a orasului, numita si “Podul Mogosoaiei”. Mai tarziu, insa, acestea au fost demolate, pentru ridicarea Palatului regal.

Biserica este zidita in forma de cruce, avand o turla pe naos si o turla-clopotnita, pe pronaos. Turlele bisericii sunt asezate pe un plan octogonal, iar ferestrele sunt inguste si inconjurate de arcade. Decoratia exterioara este din caramida, iar fatadele au o tencuiala subtire. Braul bisericii, specific artei brancovenesti, este lat. Registrul inferior are panouri dreptunghiulare, care incadreaza ferestrele, in vreme ce registrul superior are panouri inalte.
Biserica Kretzulescu are un pridvor cu cinci arcade, pe fatada de vest, si cu cate doua arcade, pe cele doua laturi, care se sprijina pe stalpi din piatra. Cele doua bolti semisferice, cu care este acoperit pridvorul, sunt despartite de un arc median. Pronaosul bisericii este despartit de naos cu trei arcade simple. Cafasul are balconul stramt si este sustinut de doua coloane subtiri, din fonta. Altarul este acoperit cu o semicalota, iar in grosimea zidurilor dinspre nord si sud se afla firida proscomidiei si a firida diaconiconului, care este prevazut cu o usa de acces din exterior.

https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-munteniei-dobrogei/biserica-kretzulescu-cretulescu-68177.html

Citiți și:

Palatul Ministerului Agriculturii

Palatul Ministerului Agriculturii a fost inaugurat în anul 1895,...

Hotelul Minerva

Minerva este un nume încărcat de istorie în paginile...

Casa cu Lei – Constanța

Impozanta clădire de la malul mării a fost construită...

Abația Cisterciană de la Cârța – Partea a II-a

Locație: Strada Principală, Cârța, Sibiu, România După ce s-a terminat...

Fostul Hotel Carpați – București

Construit cel mai probabil în jurul anilor 1910-1911, imobilul...

Casa Istrate Micescu

Situat pe strada Ioan Zalomit nr.12 din Bucureşti, imobilul...

Ateneul Român

Ateneul Român a fost ridicat în Grădina Episcopiei, teren...

Biblioteca Metropolitană București – Sediul Central “ Mihail Sadoveanu”

Sediul principal, Biblioteca Mihail Sadoveanu, reprezintă unul dintre cele...

Casa în care a murit istoricul Alexandru D. Xenopol

La numărul trei pe strada General Eremia Grigorescu, se...

Cetatea Râșnov

Cetatea Râşnov este astăzi unul din cele mai importante...

Știri:

Educatoare din Sectorul 1, trimisă în judecată pentru maltratarea a șase copii

O educatoare în vârstă de 47 de ani, din...

Inundații în comuna Viperești, județul Buzău, în urma ploilor torențiale

Ploile torențiale din cursul zilei de marți au provocat...

Sile Cămătaru, tot mai aproape de eliberare: Judecătorii decid pe 24 aprilie dacă părăsește penitenciarul

Sile Cămătaru (Vasile Balint), cunoscut interlop bucureștean, a obținut...

Avertizare meteo în România: Cod galben de ploi, vijelii, grindină și descărcări electrice până la ora 23:00

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, un...
Diana Ionescu
Diana Ionescu
Numele meu este Diana Ionescu și sunt o iubitoare a clădirilor vechi și a istoriei. Sunt pasionată de călătorii și ador să descopăr locuri noi și povești noi. Îmi place să mă plimb la pas ore întregi prin București și să fiu surprinsă de ceea ce are de oferit orașul din punct de vedere arhitectural; preferatele mele sunt plimbările nocturne - clădirile au un farmec aparte noaptea. Fotografia de arhitectură este preferata mea, iar pe profilul @buildingsofromania puteți descoperi diverse imobile de patrimoniu din București și din țară.

Abația Cisterciană de la Cârța – Partea a II-a

Locație: Strada Principală, Cârța, Sibiu, România După ce s-a terminat construcția, Mănăstirea Cisterciană devenise foarte puternică în zonă.  Încă de la jumătatea secolului 13, Abația...

Abația Cisterciană de la Cârța – Partea I

Locație: Strada Principală, Cârța, Sibiu, România În anul 540, Sfântul Benedict stabilea ca principii de bază pentru viața călugărilor trei concepte simple: fecioria, sărăcia, ascultarea....

Hanul lui Manuc

Locație: Strada Franceză, București, România Negustorul armean Emanuel Mârzaian s-a născut la Rușciuc în anul 1769. Hanul care îi poartă numele, cunoscut de-a lungul timpului...