Aproximativ 600 angajați, concediați colectiv pe final de an în județul Olt

Cele mai citite

În jur de 600 de persoane se confruntă cu posibilitatea de a-și pierde locul de muncă în prezent. Angajatorii au notificat serviciul public de ocupare cu privire la intenția lor de a efectua concedieri colective, afectând sectoare precum construcțiile, confecțiile, logistică, și altele.

Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Olt a primit comunicări din partea a șase companii cu privire la planurile acestora de a efectua concedieri colective în perioada iminentă.

O companie de producție textile din Caracal, una dintre cele mai longevive din industrie, a demarat deja procesul de concedieri. Angajații au contactat serviciul public de ocupare cu aproximativ o săptămână în urmă pentru a fi înregistrați în baza de date în calitate de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și pentru a beneficia de drepturile cuvenite în această situație. Firma din Caracal a anunțat că va proceda la concedierea a peste jumătate dintre cei aproximativ 400 de angajați pe care îi are în total, ca rezultat al evoluției nefavorabile a pieței din domeniul lor de activitate.

O altă companie de producție textilă, aceasta fiind din Slatina, a inițiat demersurile pentru a concedia 30 de angajați. În aceeași localitate, în sectorul construcțiilor, o altă firmă are în plan concedierea colectivă a 100 de lucrători.

O companie specializată în furnizarea de servicii logistice și care încheie un contract semnificativ cu un operator economic important de pe platforma industrială a Slatinei intenționează să concedieze peste 200 de angajați. Contractul actual, încă în vigoare, expiră la 1 ianuarie, iar în prezent nu se cunoaște dacă angajații, sau cel puțin o parte dintre ei, vor avea posibilitatea de a fi preluați de către o altă companie. Din acest motiv, serviciul public de ocupare a fost notificat cu privire la posibilitatea iminentă a unor concedieri.

Începând cu data de 12 decembrie, 19 angajați ai unei companii din Slatina, specializată în fabricarea de structuri metalice și componentele aferente, ar urma să fie concediați. De asemenea, o altă firmă cu activitate predominantă în execuția lucrărilor de construcții hidroenergetice și hidrotehnice a anunțat posibilitatea efectuării de concedieri colective. Cu toate acestea, numărul exact al persoanelor afectate nu este cunoscut în prezent, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Olt.

Persoanele care au fost concediate au posibilitatea de a se adresa Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) pentru a fi înregistrați în baza de date ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și pentru a beneficia de anumite drepturi și servicii. Astfel, cei aflați în șomaj și care au avut un stagiu de lucru de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni înainte de concediere pot beneficia de indemnizație de șomaj. Cuantumul acestei indemnizații începe de la 598 de lei pe lună, iar în funcție de vechimea în muncă, se adaugă un procent între 3% și 10% la media salariilor din ultimele 12 luni lucrate.

De asemenea, durata pentru care se acordă indemnizația variază în funcție de vechimea în muncă: pentru o vechime între 1 și 5 ani, indemnizația se acordă timp de șase luni; pentru o vechime între peste 5 ani și 10 ani, durata este de nouă luni, iar pentru o vechime de peste 10 ani, indemnizația se acordă pe o perioadă de 12 luni.

Persoanele aflate în șomaj au acces la cursuri de calificare/recalificare și la servicii de mediere în muncă pe durata perioadei de șomaj. În cazul în care aceștia se angajează pe perioadă nedeterminată în timpul în care beneficiază de indemnizație de șomaj, li se acordă un supliment de 30% din cuantumul indemnizației de șomaj pentru perioada rămasă.

Conform obligațiilor legale, companiile care iau decizia de a efectua concedieri sunt obligate să notifice intenția lor către serviciul public de ocupare cu cel puțin 30 de zile înainte de punerea în practică a deciziei. Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Olt subliniază că există situații în care se renunță în acest interval la aplicarea acestei măsuri sau se ajustează numărul de persoane care vor fi afectate în pierderea locurilor de muncă.

Ultimele articole

Scandal între două familii din Ilfov

Un incident de amploare a avut loc între două familii din județul Ilfov, soldându-se cu rănirea a trei persoane,...

Cinci persoane din județele Buzău și Brăila sunt suspectate de trafic de droguri

O operațiune comercială ilegală care funcționa deja de câteva luni a fost întreruptă, iar cinci persoane din Buzău și...

Agricultorii din Olt au finalizat plantarea roșiilor extratimpurii

Producătorii de legume din Olt au completat plantarea roșiilor extratimpurii în spații protejate și încălzite. Această activitate a implicat...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ