Născut în Veneția, Italia, la 4 martie 1678, Vivaldi a devenit cunoscut pentru compozițiile sale de muzică barocă, în special pentru concertele sale pentru vioară și pentru opera sa.
Vivaldi a fost cel mai mare dintre cei 9 copii ai părinților săi, Camilla și Giovanni Battista. Tatăl său a fost violonist, precum și instructorul de vioară al lui Antonio. Vivaldi a moștenit talentele muzicale ale tatălui său și a început să studieze vioara la o vârstă fragedă.
La vârsta de 15 ani, Vivaldi a fost înscris în seminarul catolic din Veneția, unde a studiat pentru a deveni preot. Cu toate acestea, Vivaldi a ales să se concentreze asupra muzicii și a renunțat la cariera preoțească.
În 1703, la vârsta de 25 de ani, Vivaldi a fost numit maestrul de vioară la Ospedale della Pietà, un orfelinat de fete din Veneția. Aici a scris muzică pentru corul și orchestra orfelinatului și a început să compună concertele pentru vioară pentru care avea să devină cunoscut. În curând, concertele sale pentru vioară au început să fie interpretate în întreaga Europă.
Vivaldi a călătorit în Europa în calitate de violonist și compozitor și a întâlnit mulți dintre cei mai importanți muzicieni ai vremii. A fost prieten cu Johann Sebastian Bach și a influențat stilul de compoziție al lui Bach. Vivaldi a scris, de asemenea, muzică pentru operă, iar opera sa “Orlando Furioso” a fost interpretată cu succes la teatrul Sant’Angelo din Veneția în 1714.
În timpul vieții sale, Vivaldi a scris peste 500 de concerte și peste 50 de opere. A fost cunoscut în întreaga Europă pentru talentul său și a fost numit “Il Prete Rosso” (Preotul Roșu) datorită părului său roșu.
Cu toate acestea, după moartea sa în 1741, muzica lui Vivaldi a intrat într-o perioadă de relativă uitare. Abia în secolul al XX-lea, muzica sa a fost redescoperită și a devenit din nou populară.
Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Vivaldi este seria sa de patru concerte pentru vioară și orchestră intitulată “Anotimpurile”. Fiecare concert reprezintă un anotimp și este însoțit de un sonet care descrie anotimpul corespunzător.