Amendă maximă pentru postul TV Realitatea Plus. Aflați care sunt motivele!

Data:

Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a reunit în şedinţă extraordinară după intervenţia de sâmbătă seara a lui Călin Georgescu la postul Realitatea Plus, în emisiunea Ancăi Alexandrescu, și a decis sancționarea postului TV cu suma maximă, de 100.000 de lei (20.000 de euro).

În cadrul intervenției din emisiune, Georgescu a făcut afirmații controversate, acuzând Curtea Constituțională a României (CCR) de orchestrarea unei „lovituri de stat” și sugerând existența unui complot internațional care implică România într-un presupus război între SUA și Rusia.

Călin Georgescu a pretins că anularea alegerilor prezidențiale în România reprezintă o lovitură de stat orchestrată de CCR. Acesta a sugerat că România ar fi punctul de pornire pentru un conflict internațional orchestrat de administrația Biden, având ca scop menținerea acestuia la putere.

Moderatoarea Anca Alexandrescu a amplificat afirmațiile făcute de invitat, solicitând detalii suplimentare, fără a pune la îndoială veridicitatea acestora.

CNA a reacționat considerând că emisiunea a încălcat normele deontologice și legale privind difuzarea informațiilor în spațiul public. Astfel, CNA a decis sancționarea postului Realitatea Plus cu amenda maximă de 100.000 de lei.

    Motivele sancțiunii:

    • Promovarea unor informații speculative, fără probe, cu potențial de dezinformare publică.
    • Lipsa unei moderări adecvate pentru a preveni răspândirea afirmațiilor controversate.
    • Încălcarea obligației de a oferi informații corecte, echilibrate și verificate.

    Implicări și consecințe:

    • CNA a dorit să transmită un semnal clar cu privire la responsabilitatea editorială a posturilor TV în evitarea răspândirii dezinformării.
    • Sancțiunea are și un impact asupra încrederii publice în instituțiile media și a capacității acestora de a respecta standardele profesionale.

    Cazul scoate în evidență necesitatea unui control mai riguros al conținutului difuzat de posturile TV, în special când acesta include afirmații cu potențial destabilizator sau dezinformator. Decizia CNA reprezintă un demers important pentru protejarea spațiului public de discursuri nefondate care pot amplifica incertitudinile și temerile publicului.

    Share articol:

    De același autor:

    Disclaimer

    „Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
    Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

    Citește și:
    SEMNAL