Adormirea Maicii Domnului, ziua care desparte vara de toamnă

Data:

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai importante sărbători creștine dedicate Fecioarei Maria. Prăznuită pe 15 august, această sărbătoare este învăluită într-o atmosferă de profundă evlavie și aduce cu sine o bogată moștenire de tradiții și superstiții, mai ales în mediul rural.

Conform tradiției bisericii, evenimentul Adormirii Maicii Domnului nu este menționat în Sfintele Evanghelii, ci a fost transmis prin tradiția orală a creștinilor. Se spune că Fecioara Maria a fost înștiințată de îngerul Gavriil despre iminenta sa trecere în viața veșnică. În acest moment solemn, Fecioara și-a cerut iertare de la toți cei din jurul ei și și-a dat sufletul în mâinile Fiului său, Iisus Hristos. Trupul ei nu a rămas în mormânt, ci a fost ridicat la cer de către Fiul său.

Această sărbătoare este adesea numită „Paștele verii” datorită importanței sale în calendarul bisericesc, fiind cea mai mare sărbătoare dedicată Fecioarei Maria.

Tradițiile și superstițiile legate de această zi sunt diverse. De exemplu, este considerată ziua care desparte vara de toamnă, iar în popor se crede că, după această dată, vremea începe să se răcească. De asemenea, multe comunități sătești păstrează obiceiuri speciale, precum organizarea de pelerinaje la mănăstiri, rugăciuni de protecție și diverse ritualuri pentru sănătate și prosperitate.

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare care combină elemente de tradiție religioasă cu obiceiuri populare, fiind un moment de reflecție spirituală și de comemorare a Maicii Domnului.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Pericol! Din ce în ce mai mulți urși în zonele locuite din Buzău. Autoritățile promit măsuri rapide

Creșterea numărului de urși care ajung în localitățile din...

Crin Antonescu: „Călin Georgescu și Elena Lasconi nu erau oameni din afara sistemului”

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a...