Marţi, 1 septembrie, s-au împlinit 116 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România. Cu acest prilej, personalul unităţii a participat, prin intermediul sistemului de videoconferinţă, la un simpozion ce a avut loc la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Pentru a păstra viu trecutul instituţiei şi pentru a cinsti jandarmii căzuţi la datorie, la nivelul subunităţilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu s-au desfăşurat expuneri cu tema „116 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale“.
„Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale“ a intrat în vigoare la 1 septembrie 1893, fiind promulgată prin Decret Regal de către Carol I. Aceasta prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine, cu caracter militarizat, în toate localităţile rurale din ţară deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat modern european.
Este demn de remarcat faptul că această lege a pus accentul pe atribuţiile Jandarmeriei Rurale de a „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor“, stipulându-se, totodată, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării.
În toate comunele se înfiinţau plutoane, companii, secţii şi pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor.
Din punctul de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor.
Jandarmii români, în perioada de început a armei
Până în anul 1998, pe data de 1 septembrie se sărbătorea şi Ziua Jandarmeriei Române, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, aceasta se sărbătoreşte la 3 Aprilie.
Este ziua care marchează promulgarea, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“ (în anul 1850).