Ziua Jandarmeriei Rurale

Data:

Marţi, 1 septembrie, s-au împlinit 116 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România. Cu acest prilej, personalul unităţii a participat, prin intermediul sistemului de  videoconferinţă, la un simpozion ce a avut loc la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Pentru a păstra viu trecutul instituţiei şi pentru a cinsti jandarmii căzuţi la datorie, la nivelul subunităţilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu s-au desfăşurat expuneri cu tema „116 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale“.
„Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale“ a intrat în vigoare la 1 septembrie 1893, fiind promulgată prin Decret Regal de către Carol I. Aceasta prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine, cu caracter militarizat, în toate localităţile rurale din ţară deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat modern european.
Este demn de remarcat faptul că această lege a pus accentul pe atribuţiile Jandarmeriei Rurale de a „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor“, stipulându-se, totodată, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării.
În toate comunele se înfiinţau plutoane, companii, secţii şi pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor.
Din punctul de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor.

Jandarmii români, în perioada de început a armei

Până în anul 1998, pe data de 1 septembrie se sărbătorea şi Ziua Jandarmeriei Române, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, aceasta se sărbătoreşte la 3 Aprilie.
Este ziua care marchează  promulgarea, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“ (în anul 1850).

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ca-n filme! Jaf armat la o bancă din Călărași. Hoțul a luat 20.000 de euro

Un jaf armat a avut loc marți seară în...

Doi muncitori, îngropați de un mal de pământ, la Băbeni

Două persoane, au fost surprinse sub un mal de...

Se scumpesc biletele de tren. Aflați când și cu cât!

Biletele de tren se vor scumpi cu 4,6% începând...