Zeci de tablouri și schițe ale pictorului Marcel Iancu, fără documente legale, depistate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă

tablouri Marcel IancuAutoritățile de frontieră de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă au depistat trei colete ce conțineau mai multe tablouri și schițe valoroase și susceptibile a face parte din Patrimoniul Național Cultural, aparținând pictorului de origine română Marcel Iancu, care urmau a fi scoase din România fără documente legale.
În ziua de 17 iulie, la Aeroportul Internațional Henri Coandă, lucrătorii vamali împreună cu polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra a trei colete, care conțineau mai multe tablouri și schițe. Coletele aveau ca expeditor un cetățean român, fiind destinate unei persoane din Israel, fără să fie însoțite de documente legale de export.
tablouri Marcel Iancu 4La deschiderea coletelor, autoritățile de frontieră au descoperit 32 tablouri și schite, semnate de către pictorul și arhitectul de origine română Marcel Iancu.
Pentru că obiectele respective nu erau însoțite de certificat de export eliberat de către Ministerul Culturii și erau susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Național, acestea au fost trimise spre expertizare Muzeului Național de Artă.
In data de 01 august, o comisie de specialiști din cadrul Muzeului Național de Artă al României a informat că în urma expertizei s-a stabilit că lucrările sunt autentice, autorul lor fiind Marcel Iancu și că sunt susceptibile a face parte din patrimoniul național.
Ca urmare a celor constatate, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare, fără certificat de export, a oricăror acte sau fapte care constituie operațiuni de export ilegal de bunuri culturale mobile, la finalizarea cercetărilor urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
Până la finalizarea cazului, tablourile și schițele au fost lăsate în custodia Muzeului Național de Artă.tablouri Marcel Iancu 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.