Recent, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ialomita si-a prezentat raportul de activitate pe anul 2010. Documentul prezinta, pe langa misiunile si obiectivele institutiei, cifre ingrijoratoare cu privire la situatia unor minori din judet, cifre care releva faptul ca intr-adevar in judetul Ialomita multi minori sunt in deriva.
Faptele comise de minori sau de catre adulti asupra acestora, vin sa sublinieze, daca mai era cazul, ca atat educatia cat si supravegherea generatiei ce se formeaza a devenit o problema nationala. Scapati de sub control, minorii comit fapte reprobabile uimitoare.
Pe parcursul anului 2010, in urma sesizarilor primite de la Parchetele de pe langa Judecatoriile de pe raza judetului Ialomita, Comisia Judeteana pentru Protectia Copilului Ialomita sau Tribunalul Ialomita a instituit masura supravegherii specializate in familie pentru un numar de 73 de copii care au savarsit fapte penale, dar care nu raspund penal.
Majoritatea faptelor comise se refera la furt (61 de cazuri), vatamare corporala (3), viol (2), distrugere bunuri (5), perversiuni sexuale (1), conducere fara permis (1). Motivele care ii determina pe copii sa comita astfel de fapte sunt diverse. Nesupravegherea corespunzatoare, situatia materiala precara, mediatizarea excesiva a infractiunilor comise de adulti, repercusiunile destramarii unor familii, sunt doar cateva dintre motivele pentru care multi minori ajung sa comita fapte deosebit de grave in pofida nevinovatiei firesti a copilariei.
O alta cauza care genereaza astfel de fapte este si aceea ca multi minori ajung prada abandonului parintilor, chiar daca acest abandon are in esenta un scop nobil si anume acela ca parintii pleaca in strainatate tocmai pentru a asigura acestora un trai si o educatie mai bune. Uneori, din aceasta cauza, minorii cad prada deznadejdii si singuratatii, bunicii sau alte rude la care sunt incredintati neavand puterea de control fireasca a parintilor de drept. Monitorizarea copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate releva faptul ca, fata de anul 2009, cand in evidenta DGASPC a existat un numar de 857 de copii ai caror parinti erau plecati la munca in strainatate, in anul 2010 numarul acestora a inregistrat o usoara scadere, ajungand la 814 copii.
Tot la fel de ingrijorator este si faptul ca multi copii cad prada abuzurilor celor maturi, a inconstientei si a depravarii acestora. Este de remarcat numarul destul de mare de minori abuzati sexual in anul 2010, in judetul Ialomita fiind sesizate 34 de astfel de situatii. Acesta este numarul sesizarilor inregistrate de Complexul de Servicii Comunitare Slobozia, numar care nu reflecta realitatea integral, stiut fiind faptul ca multe asemenea fapte nu sunt cunoscute autoritatilor pentru ca minorii supusi unor astfel de abuzuri nu au curajul, puterea sau oportunitatea de a reclama starea lor de fapt si conflictele pe care le au cu adultii care ii controleaza fizic si mental.
Asadar, din raportul prezentat reiese ca pe parcursul anului 2010 reprezentantii Complexului de Servicii Comunitare Slobozia au fost sesizati cu privire la 34 de cazuri de abuz sexual si trafic, in 49 de cazuri de abuz fizic, 15 de abuz emotional, 41 de tulburari comportamentale, 20 de solicitari privind evaluarea minorului dupa divortul parintilor, 8 infractiuni, 2 tentative de suicid, 37 de solicitari pentru consiliere suportiva, 22 de evaluari persoane si 9 monitorizari.
Incredibila pare si situatia in care copiii ajung sa isi reglementeze socotelile cu viata si cu neajunsurile si sa apeleze la gestul suprem de suicid. Este de neconceput ca un copil care are viitorul in fata, care ar trebui sa se pregateasca sa porneasca in viata sa ajunga la concluzia ca rostul lui pe lume nu exista.
La sfarsitul anului trecut, in evidenta DGASPC Ialomita se aflau 862 de copii cu masura de protectie speciala, fata de 918 copii in anul 2009. Din distributia pe tipuri de masuri de protectie reiese faptul ca 66% din masurile de protectie stabilite sunt de tip familial, fapt care genereaza o oarecare scadere a numarului de copii aflati sub protectie.
Conform aceluiasi raport, rezulta ca la sfarsitul anului 2010 existau in serviciile rezidentiale un numar de 204 copii.
Desi cifrele prezentate ar trebui sa releve cresterea interesului institutiei pentru supravegherea si interventia in problematica minorilor, statistica prezentata este totusi ingrijoratoare in raport cu evolutia negativa a faptelor de natura penala si morala comise de minori sau de adulti asupra minorilor. Minorii reprezinta un obiectiv care ar trebui sa preocupe toate forurile educationale din tara noastra. Pregatirea corespunzatoare a generatiilor viitoare nu este numai responsabilitatea DGASPC. Trebuie sa ne preocupe pe toti aceasta latura a societatii, asigurarea unui viitor mai bun prin educarea si controlul corespunzator al evolutiei minorilor. Insa, haosul actual din societatea romaneasca nu ne da mari sperante de mai bine.
(L.M.)