Voluntărenii, cu un pas mai aproape de bucureşteni

Voluntărenii, cu un pas mai aproape de bucureşteni

P5160066Peste 76% din locuitorii oraşului Voluntari au răspuns „DA“ la întrebarea „Sunteţi de acord cu modificarea delimitărilor teritoriale ale oraşului Voluntari, în vederea transformării lui în sectorul 7 al Capitalei?“.
Locuitorii oraşului Voluntari au votat, duminică, 22 noiembrie, atât pentru alegerea viitorului preşedinte al României şi pentru reducerea numărului de parlamentari, cât şi pentru modificarea delimitării teritoriale a oraşului, în vederea transformării acestuia în sectorul 7 al capitalei.
Din cele 28.560 de persoane înscrise pe listele electorale au participat la vot 15.703 (54%).
Din aceştia 12.034 (76,63%) au răspuns cu „DA“ la întrebarea „Sunteţi de acord cu modificarea delimitărilor teritoriale ale oraşului Voluntari, în vederea transformării lui în sectorul 7 al Capitalei?“ şi 3.480 au răspuns „NU“.
Deşi în ultimele zile au fost discuţii între locuitorii din Pipera şi cei din Voluntariul Vechi în ceea ce priveşte alipirea la Capitală, şi locuitorii cartierului Pipera au fost de acord cu propunerea edilului Florentin Costel Pandele şi a consilierilor locali. Astfel, din cele 2.809 de voturi exprimate de locuitorii din Pipera, 2.046 au fost pentru transformarea oraşului în sectorul 7 al Capitalei şi doar 734 au fost împotrivă.
Edilul susţine că din veniturile oraşului, nouă milioane de euro sunt dirijate, anual, pentru echilibrarea bugetului judeţului Ilfov.
„Am spart gheaţa cu acest referedum în ceea ce priveşte constituirea zonei metropolitane a Bucureştiului“, susţine Pandele.
Pentru ca opţiunea voluntărenilor să se transforme în realitate este nevoie ca şi locuitorii Capitalei să fie de acord cu schimbarea şi să-şi exprime acordul tot printr-un referendum.
Comuna Voluntari a devenit oraş în 2003, în urma unui alt referendum.
Consiliul Local Voluntari a aprobat, în şedinţa din 5 octombrie, organizarea unui referendum pe 22 noiembrie, concomitent cu alegerile prezidenţiale, în vederea consultării cetăţenilor în legătură cu modificarea delimitării teritoriale a oraşului şi transformarea acestuia în sectorul 7 al capitalei.
Alăturarea localităţii Voluntari celorlalte şase sectoare ale capitalei ar duce, în opinia primarului localităţii, Florentin Costel Pandele, la o dezvoltare a acesteia în mod unitar.
„Amplasamentul oraşului Voluntari oferă acces la oportunităţile urbane ale capitalei. În prezent, oraşul constituie destinaţia prioritară a unor zone rezidenţiale inclusiv de lux, dar şi pentru multe sedii de firme. (…) Totodată, Voluntari este cea mai mare localitate a judeţului Ilfov, fiind un caz particular din punct de vedere al populaţiei: sunt înregistraţi 31.000 de cetăţeni, dar în realitate în Voluntari locuiesc peste 80.000. (…) Avantajele de a fi cel de-al 7-lea sector al Capitalei nu sunt deloc puţine: dezvoltarea infrastructurii, promovarea unor proiecte comune de dezvoltare integrată, atragerea de investiţii şi fonduri structurale, diminuarea disproporţiilor legate de transportul în comun, accesul voluntărenilor la reţeaua sanitară din Bucureşti“, sunt câteva dintre argumentele edilului pentru demersul său.
Primul proiect al zonei metropolitane s-a născut în 1998, a reapărut în 2002 şi în 2005 a stârnit controverse. A treia variantă a proiectului de lege privind zona metropolitană se rezumă, în prima fază, la Bucureşti şi Judeţul Ilfov. (Sursa: AGERPRES)

Leave a Reply

Your email address will not be published.