Vitamina D contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare

Cele mai citite

Da, vitamina D este implicată într-o serie de funcții biologice importante și s-a constatat că poate juca un rol în reducerea riscului de boli cardiovasculare. Există o legătură observată între nivelurile scăzute de vitamina D și anumite afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala coronariană și accidentul vascular cerebral.

Un studiu publicat în 2017 în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a arătat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Vitamina D poate influența sistemul renină-angiotensină-aldosteron, care reglează tensiunea arterială. De asemenea, vitamina D poate avea un efect antiinflamator și poate ajuta la reducerea inflamației sistemice, ceea ce poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară.

Cu toate acestea, este important să menționăm că aceste studii observaționale și de asociere nu pot stabili o relație de cauzalitate directă între vitamina D și reducerea riscului de boli cardiovasculare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin legătura dintre vitamina D și sănătatea cardiovasculară.

De asemenea, este important să obțineți vitamina D din surse sigure, precum alimentele bogate în vitamina D (pește gras, cum ar fi somonul și tonul, ouă, lapte fortificat) și expunerea moderată la soare. Dacă aveți preocupări cu privire la nivelurile de vitamina D sau riscul de boli cardiovasculare, este recomandat să consultați un medic sau un specialist în nutriție pentru recomandări și informații suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Un conducător auto a refuzat să se conformeze semnalului emis de polițiști și a intrat în coliziune cu o altă mașină

Pe străzile din Ilfov, a avut loc o scenă de urmărire asemănătoare celor din filme, după ce un șofer...

Alte articole din aceasta categorie