Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României

Data:

Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, a solicitat suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României începând din 28 noiembrie 2024, acuzând manipularea procesului electoral.

Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, pe Facebook.

Potrivit lui Pavel Popescu, mii de conturi au lucrat, cu finanțare externă, pentru promovarea lui Călin Georgescu cu ajutorul algoritmilor TikTok, iar compania nu a luat nicio măsură și a ignorat cu desăvârșire sesizările autorităților române

Decizia vine după ce Călin Georgescu a avansat surprinzător în turul doi al alegerilor prezidențiale, beneficiind de o campanie intensă desfășurată pe TikTok, alimentată de mii de conturi și finanțare externă. Mii de conturi promovau campania lui Călin Georgescu folosind algoritmii TikTok.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și ANCOM au semnalat nereguli platformei TikTok, dar compania nu a luat măsuri corespunzătoare.

Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe 28 noiembrie pentru a analiza riscurile la adresa securității naționale generate de influențe cibernetice.

DNSC a subliniat că manipularea algoritmilor social media nu este în atribuțiile sale, dar a colaborat cu instituții pentru prevenirea atacurilor cibernetice asupra infrastructurii electorale.Coaliția Vot Corect a publicat un raport care semnalează promovarea “inautentică” a lui Călin Georgescu pe TikTok, în ciuda lipsei sale de vizibilitate în peisajul electoral mainstream. A fost solicitat un control urgent și o colaborare cu Comisia Europeană pentru a investiga campania TikTok a acestui candidat.

Acțiunea ANCOM și ședința CSAT reflectă îngrijorările majore legate de influențele externe și manipularea digitală în alegeri. Dacă se confirmă acuzațiile, cazul ar putea avea implicații semnificative pentru reglementarea platformelor sociale și integritatea proceselor democratice din România.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Viitorul guvern va fi condus de PSD

Având în vedere rezultatele alegerilor din 1 Decembrie, afirm...

Călărași: Dosar penal, după ce unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot

În județul Călărași, în comuna Valea Argovei, autoritățile au...