Vești proaste. Vom plăti o nouă taxă la electricitate

Data:

Românii se confruntă cu o nouă taxă pe factura de electricitate, denumită contribuția CID (Contribuția pentru Infrastructura Energetică Durabilă). Aceasta este destinată sprijinirii tehnologiilor energetice cu emisii scăzute de carbon și va fi introdusă începând cu luna octombrie 2024. Cu toate acestea, în perioada de plafonare a prețurilor la energie, consumatorii nu vor plăti această taxă.

  • Costul: Contribuția CID se va aplica cu un tarif de 0,000128 lei/kWh (TVA inclus), echivalent cu aproximativ 4,5 bani pentru un consum lunar de 300 kWh.
  • Perioada de plafonare: Până la 1 aprilie 2025, în contextul plafonării prețurilor, furnizorii vor suporta costul acestei taxe. După această dată, consumatorii vor fi responsabili pentru achitarea integrală a sumei.
  • Această măsură a generat nemulțumiri în rândul furnizorilor de energie, care solicită ajustarea prețului plafonat.
  • Susținere din partea ANRE: Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) susține că introducerea contribuției CID va stimula capacitatea de producție a energiei regenerabile în România cu câteva mii de MW și va menține prețurile energiei angro la un nivel competitiv.
  • Critici din partea consumatorilor industriali: Reprezentanții sectorului de afaceri, în special cei din industria energointensivă, au criticat noua taxă, susținând că va afecta fluxul de numerar și va pune presiune asupra mediului de afaceri.
  • Primele facturi care vor include contribuția CID sunt așteptate să fie emise în noiembrie 2024. Astfel, consumatorii se pregătesc pentru o nouă povară financiară, cu potențiale implicații asupra costurilor energetice pe termen lung. Reprezentanții mediului de afaceri cer o abordare echitabilă și consultări mai ample în ceea ce privește aceste taxe.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL