Vechimea in munca se va proba cu adeverinte de la angajator

Data:

Activitatea unui angajat se va proba cu adeverinte de vechime in munca
Activitatea unui angajat se va proba cu adeverinte de vechime in munca

Avand in vedere ca de la data de 1 ianuarie 2011 s-au abrogat dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca si ca vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca, dupa aceasta data activitatea desfasurata de un salariat angajat cu contract individual de munca  se va proba cu adeverinte de vechime in munca.

Codul Muncii, prin articolul 34, alineatul 5, stabileste care sunt obligatiile angajatorului in ceea ce priveste eliberarea documentelor, la cererea salariatului.“ La solicitarea salariatului, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate” . Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi Cod, care prevad ca: „Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii: (…) h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului”. Din interpretarea prevederilor legale citate rezulta ca sintagma „toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului” se refera la toate datele legate de activitatea in munca a salariatului cum ar fi: perioada lucrata; functia exercitata de salariat; specialitatea; drepturile salariale realizate; sporurile si alte venituri suplimentare; denumirea tuturor sporurilor; procentul sau suma acordata; perioada in care au fost primite sporurile respective; actele normative in baza carora au fost platite respectivele drepturi salariale; mentiunea referitoare la achitarea, de catre angajator, a contributiilor legale la bugetul asigurarilor sociale, asupra veniturilor respective; conditiile de munca – normale, deosebite sau speciale, data si temeiul legal al incetarii raportului de munca.

Ca urmare, in temeiul acestui text de lege, angajatorul nu poate refuza eliberarea unei adeverinte care sa cuprinda toate datele legate de activitatea salariatului sau.

Nerespectarea  art. 34 alin. 5 din Codul Muncii constand in  refuzul de a elibera salariatului un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei 1.000 lei, conform art. 276 alin.1 lit a din Codul Muncii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Băile Siriu reintră în circuitul turistic

În mijlocul unui peisaj măreț, la poalele munților, o...

În Ilfov un bărbat a fost arestat pentru că a mutilat doi câini

Poliţiştii din judeţul Ilfov au reţinut un individ suspectat...