Vânzările de locuințe au înregistrat o creștere de 7,6% în regiunea București-Ilfov și de 6,6% la nivel național în anul 2024

Data:

Vânzările de case și apartamente au crescut semnificativ în 2024, înregistrând un avans de 7,6% în București-Ilfov și de 6,6% la nivel național, comparativ cu 2023. Datele provin dintr-o analiză realizată de SVN România, bazată pe informațiile Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), citată de Agerpres.

La nivel național, au fost tranzacționate aproape 169.000 de locuințe, dintre care peste 60.000 în București și zonele învecinate.

„2024 a fost un an favorabil pentru piața rezidențială locală, cu vânzări în creștere, în ciuda prognozelor inițial pesimiste. Creșterea salariilor, accesibilitatea mai bună pentru achiziționarea unei locuințe și scăderea dobânzilor fixe au fost principalii factori care au contribuit la acest rezultat. Totuși, livrările de locuințe noi au scăzut în mai multe centre regionale, inclusiv în București și zonele din apropiere, o tendință care, din păcate, va continua și în acest an. În acest context, creșterea vânzărilor și reducerea livrărilor vor intensifica presiunea asupra prețurilor. Cu toate acestea, ne așteptăm ca 2025 să fie un alt an bun pentru piața rezidențială locală”, a declarat Andrei Sârbu, director general al SVN România.

Timișoara a redevenit a doua cea mai importantă piață rezidențială regională din România, depășind orașe precum Iași, Cluj-Napoca, Constanța și Brașov. Cea mai mare creștere procentuală a vânzărilor a fost înregistrată în Iași (+38,1%), în timp ce Brașovul a raportat o scădere de 11% față de anul precedent.

Deși livrările de locuințe noi continuă să scadă, SVN România estimează că 2025 va fi un an favorabil pentru piața rezidențială, datorită cererii ridicate și presiunii crescute asupra prețurilor.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Accident grav pe DN1: Două persoane au murit, alte trei au fost rănite

Un accident grav a avut loc astăzi pe DN1,...

Simulările pentru Evaluarea Națională 2025 încep pe 18 martie

Elevii de clasa a VIII-a vor susține simulările pentru...

Teroare la marginea Galațiului: Șacalii pun stăpânire pe un cartier întreg

Locuitorii unui cartier din Galați trăiesc cu frica în...