UPET Târgoviște, un fost colos industrial, pierde teren în favoarea parcărilor și supermarketurilor

Data:

În locul fostei uzine industriale UPET din Târgoviște, care cândva angaja mii de oameni acum 30 de ani, se ridică acum construcții moderne și parcări cu sute de locuri, într-unul dintre cele mai importante proiecte pentru fluidizarea traficului din oraș.

Halele abandonate de mult timp vor fi înlocuite cu o parcare etajată cu 358 de locuri și o nouă arteră rutieră, construite pe un teren expropriat de Primăria Târgoviște de la UPET. Suprafața investiției va fi de peste 20.000 de metri pătrați și zona va fi înfrumusețată cu o amprentă verde prin plantarea de copaci și spațiu verde.

Parcarea va fi dotată cu panouri fotovoltaice amplasate pe terasa de deasupra etajului 1 și va avea o suprafață totală de 13.559 metri pătrați. Proiectul, în valoare de 45 de milioane de lei, va fi realizat de Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Târgoviște. Viitoarea arteră va conecta Bulevardul I. C. Brătianu cu str. Locotenent Stancu Ion, cu o deschidere la str. Arsenalului.

În trecut, UPET a fost fondată ca o fonderie de tunuri în 1872, care ulterior a devenit Arsenalul din Târgoviște. La momentul proclamării Republicii Populare Române, orașul găzduia Atelierele CFR (fostul Arsenal al Armatei), trei rafinării de petrol, cinci fabrici de sifoane, două fabrici de mezeluri, două de teracotă, o fabrică de oxigen, o fabrică de spirt, una de săpun, o sticlărie, o turnătorie și 8 mori de făină.

În 1973, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Uzinei de Utilaj Petrolier Târgoviște, Nicolae Ceaușescu a dezvelit o placă jubiliară. În 1974, UPET a contribuit cu 30% din exportul producției industriale a județului.

Chiar și după ce și-a restrâns teritoriul, UPET SA continuă să își desfășoare activitatea, fiind lider în fabricarea de instalații mobile de foraj și intervenție la sondă, cu o capacitate la cârlig între 30 și 250 de tone, precum și a pieselor de schimb pentru instalații și a echipamentelor specializate, cum ar fi mese rotative, macarale cârlig, trolii, geamblacuri, capete hidraulice și aparatură hidraulică și pneumatică.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Culturile de porumb și floarea soarelui sunt deja compromise în Olt

Culturile de porumb au fost grav afectate de căldura...

Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august

Pentru al șaselea an consecutiv, Fest-în-Vale se întâmplă într-un...

O femeie a fost lovită de o dubă pe trecerea de pietoni, la Jolie Ville- Pipera

În urmă cu circa 20 de minute (13.14) am...

Aproximativ 5 hectare au ars într-un incendiu de vegetaţie în Chiajna

Un incendiu de vegetație a izbucnit în localitatea Chiajna...