Unii primari din localităţile riverane Ialomiţei nu iau în serios problema inundaţiilor

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Demararea lucrărilor de reparaţii capitale la Barajul Dridu, în vederea măririi gradului de siguranţă, a determinat autorităţile să ia măsuri de prevenţie împotriva inundaţiilor în localităţile riverane Ialomiţei.
În acest context, au avut loc întâlniri de lucru între reprezentanţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) din respectivele localităţi cu reprezentanţii Grupului Tehnic de Suport, fiind convocaţi la aceste întâlniri preşedinţii CLSU, împreună cu şefii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi persoanele care au întocmit planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor.
Baza discuţiilor a fost manualul primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii, discutându-se şi despre existenţa şi folosirea planurilor locale, a stocurilor de materiale şi mijloacelor de intervenţie de primă necesitate în caz de inundaţii şi prevederea în bugetul de venituri şi cheltuieli a fondurilor necesare pentru achiziţionarea acestora.
De asemenea, s-a avut în vedere existenţa convenţiilor sau contractelor cu societăţi comerciale pentru asigurarea cu materiale şi mijloace de intervenţie în caz de situaţii de urgenţă generate de inundaţii, a mijloacelor necesare avertizării şi alarmării populaţiei în zonele de risc, modul de stabilire a căilor de evacuare şi a locurilor de evacuare, afişarea acestor informaţii precum şi codurile de culori atât pe meteo cât şi pe hidro la sediile primăriilor, discuţiile fiind, însă, mult mai ample.
Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Ialomiţa, Mariana Negroiu, „nu toate comitetele locale au dat curs invitaţiei noastre, cu un subiect, spunem noi, extrem de important. În plus, au fost constatate o serie de probleme în unele localităţi, o parte dintre ele fiind afectate şi la inundaţiile din anul 2005”.
De exemplu, Primăriile din Mărculeşti şi Bărbuleşti nu au stocuri minime de apărare pentru intervenţie, nu sunt prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli pe 2010 fonduri necesare achiziţionării materialelor şi mijloacelor de intervenţie la Mărculeşti, Dridu, Adâncata, Fierbinţi Târg, Bucu, Bărbuleşti, nu există convenţii sau contracte cu societăţi comerciale pentru asigurarea cu materiale şi mijloace de intervenţie în caz de situaţii de urgenţă generate de inundaţii, la Bărbuleşti, Manasia, Borăneşti, Fierbinţi Târg, Dridu, nu există sirene necesare avertizării şi alarmării populaţiei din zonele cu risc, la Mărculeşti, Sărăţeni, Bărbuleşti, Borăneşti, Adâncata-sat Patru Fraţi, iar lucrările pentru scurgerea apelor pluviale, în majoritatea zonelor lipsesc, sau dacă există sunt colmatate.
„La aceste întâlniri au fost Comitete care au delegat reprezentanţi ce nu aveau nici o legătură cu subiectul pe care noi îl discutam. Considerăm că, în ciuda întâlnirilor avute cu preşedinţii CLSU, există primari care tratează cu superficialitate această problemă. Din păcate, am întâlnit această situaţie şi la acele primării care au avut mari probleme la inundaţiile din 2005. Am avut situaţii în care ne-au trimis la întâlnire, ca să fie prezent, referentul cultural… În ciuda acestor chestiuni vă garantez că SGA va continua să fie chiar agasantă, probabil, pentru CLSU, pe acest capitol. Vom continua să ne întâlnim, vom continua să discutăm, să conştientizăm ce se poate întâmpla în judeţul Ialomiţa în această perioadă”, a adăugat Mariana Negroiu.
Deşi situaţia nu este generalizată, reprezentantul SGA Ialomiţa s-a arătat nemulţumit de aceste probleme întâmpinate în teritoriu, dar mai ales de faptul că se tratează cu superficialitate o situaţie care poate avea efecte negative în viitor, respectiv revărsarea râului Ialomiţa, pe perioada cât Barajul Dridu se va afla în reparaţii. (L.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Energia întunecată, una din marile enigme ale universului

Energia întunecată este o forță misterioasă care pare să impingă galaxiile în departare unul de celălalt și care reprezintă...

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img