Unda de poluare de pe Oltet a ajuns in raul Olt

Cele mai citite

Unda de poluare cu produs petrolier de pe raul Oltet a trecut de cele doua barajele cu material absorbant si de neutralizare de la Falcoiu si a intrat in raul Olt, a anuntat seful Sistemului de Gospodarire a Apelor Olt, Adi Barbu.
Autoritatile de mediu actioneaza pentru diminuarea poluarii. Nu au fost inca observate animale moarte din cauza poluarii si nu au fost evaluate pagubele.
Seful SGA Olt, Adi Barbu, a declarat ca poluatorul va fi amendat si de SGA cu 100.000 de lei si a mentionat ca atat poluatorul, Conpet, cat si firma depoluatoare, au fost nepregatite, au avut o cantitate insuficienta de material pentru absorbtia si neutralizarea produsului petrolier din Oltet si cea mai mare cantitate de material pentru depoluare a fost adusa de la SGA din judetele Valcea, Dolj si Arges.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, care s-a deplasat, insotita de o echipa de specialisti din minister, in zona afectata de poluare, a avut discutii cu privire la poluarea produsa atat cu reprezentantii Administratiei Bazinale (ABA) Olt si ai IJSU Olt, cat si cu conducerea SC Conpet SA, careia ii apartine conducta fisurata.
„Am cerut sa fie luate toate masurile de interventie pentru a stopa unda de poluare ca sa evitam propagarea dincolo de lacul de acumulare Draganesti. Deocamdata, prioritatea zero este interventia pentru a stopa unda de poluare, astfel incat sa protejam populatia. Reprezentantii Administratiei Bazinale Olt au intervenit prompt, atat cu materiale, cat si cu resurse umane. Dupa finalizarea actiunilor de depoluare, vom face o evaluare, iar poluatorul va trebui sa plateasca”, a declarat Rovana Plumb.
Avand in vedere ca, din cauza debitului mare al raului Oltet, unda de poluare s-a propagat foarte repede, depasind toate barajele absorbante montate, a fost luata decizia ca echipele de interventie sa actioneze cu materiale la nivelul lacului de acumulare Draganesti. Astfel, in dreptul barajului Draganesti, au fost montate hidrobaraje, baraje absorbante si se actioneaza cu materiale absorbante pentru neutralizare.
La fata locului, au fost montate generatoare electrice astfel incat echipele sa poata continua actiunea de depoluare si pe timpul noptii.
Rovana Plumb a declarat miercuri seara, in comuna Falcoiu, unde a mers pentru a vedea proportiile poluarii cu produs petrolier de pe raurile Olt si Oltet, ca este vorba de un accident ecologic major, iar poluatorul va trebui sa suporte pagubele, incluzand si toate costurile depoluarii si refacerii ecosistemului.
„Avem de-a face cu un accident ecologic major pentru ca a fost distrus ecosistemul pe o lungime, apreciem noi, de 15 kilometri. Speram ca intr-o perioada relativ scurta sa poata sa fie oprita toata aceasta unda de poluare. Directia Apele Romane este cea care a intervenit prompt si care a asigurat si toate materialele pentru depoluare, respectiv 25 de tone de material absorbant, mai multe hidrobaraje mobile, bineinteles cu material absorbant, astfel incat sa diminuam din unda de poluare. Au ajuns in rau in jur de 50 de tone de titei”, a afirmat ministrul Mediului, dupa ce a survolat zona poluata si a discutat cu autoritatile si institutiile care au intervenit pentru depoluare.
Ministrul Mediului a anuntat ca, pentru a se putea actiona eficient, a fost inchis barajul hidrotehnic de la Draganesti si Hidroelectrica va actiona in concordanta la toate lacurile de acumulare de pe Olt incepand cu cele din Valcea.

„Barajul de la Draganesti este inchis in momentul acesta. Am dispus toate masurile astfel incat unda de poluare sa fie oprita pe lacul de acumulare de pe raul Olt de la amenajarea hidrotehnica Draganesti. Am discutat cu poluatorul, am discutat cu toate autoritatile, am cerut Hidroelectrica ca toate lacurile sa fie exploatate concordant, de la Ramnicu Valcea si pana aici. S-a informat populatia sa nu ia apa din rau, sa nu pescuiasca, sa nu dea apa la animale, pentru ca este pericol privind sanatatea”, a adaugat Rovana Plumb.
Ministrul Rovana Plumb a spus ca deocamdata nu a fost facuta o evaluare a pagubelor si nu au fost stabilite nici conditiile in care s-a produs poluarea si cauzele fisurarii conductei de transport petrolier. Aceasta a apreciat interventia a autoritatilor si a Apelor Romane si a subliniat ca datorita masurilor luate pana acum unda de poluare nu va ajunge in Dunare, iar pata de titei ar putea fi neutralizata in doua-trei zile daca se intervine in permanenta.
Atat ministrul Mediului, cat si seful Administratiei Nationale „Apele Romane”, dr. ing. Vasile Pintelie, au criticat poluatorul pentru modul in care a intervenit, respectiv cu intarziere si cu putine materiale.

„De depoluare ar fi trebuit sa se ocupe cei care administreaza si gestioneaza conducta de transport a titeiului. Noi avem obligatia sa intervenim pentru a ne proteja din punct de vedere al calitatii apelor de suprafata. Interventia noastra a fost prompta, a lor mai putin”, a afirmat Pintilie.
Toate costurile de refacere a ecosistemului vor fi suportate de catre poluator, dar nu putem sa avem o dimensiune a pagubelor in acest moment, suntem in evaluare. Deocamdata ce am facut noi este sa luam masurile imediate sa nu se mai propage unda de poluare. Importanta e viata oamenilor, sa nu ajunga pata de titei in Dunare. Eu cred ca o firma depoluatoare trebuie sa aiba baza alaturi de intreprinderile poluatoare, nu la distanta de 300-400 kilometri. S-a intervenit destul de tarziu, important e ca am reusit sa intervenim prompt prin Apele Romane”, a subliniat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a amintit ca este al treilea caz de poluare din ultimele doua saptamani.
Miercuri dimineata, din cauza unei avarii la o conducta ce transporta produs petrolier, raul Oltet a fost poluat in zona Bals, pata de produs petrolier intinzandu-se pe o distanta de peste 15 kilometri. Autoritatile si firma angajata de poluator pentru a neutraliza pata de titei au intervenit pe tot parcursul zilei cu peste 25 de tone de materiale absorbante si baraje plutitoare de neutralizare a unei de poluare, insa produsul petrolier a ajuns miercuri seara in raul Olt, pe lacul de acumulare din zona barajului Draganesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

România va fi prezentă la cea de a 50-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Sofia

În perioada 5 - 10 decembrie, România va participa la cea de-a 50-a ediție a Târgului Internațional de Carte...

Alte articole din aceasta categorie