Un pompier a murit în timpul unei operaţiuni de salvare a unor muncitori îngropaţi sub un mal de pământ

Date:

Gabriel Boitan, gradat post-mortemUn pompier din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Ialomiţa, Gabriel Boitan, a murit după ce a fost surprins sub un mal de pământ în timp ce încerca să-i salveze pe doi muncitori îngropaţi de vii la Feteşti.
Incidentul a avut loc în cartierul „Colonişti“, unde mai mulţi muncitori săpau un şanţ, iar la un moment dat un mal de pământ s-a surpat peste ei.
La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje ale, iar doi pompieri militari care au intervenit şi au încercat să îi scoată pe muncitori au rămas şi ei prinşi sub un al doilea al doilea mal de pământ care s-a surpat.
Forţele de intervenţie au reuşit în scurt timp să-i scoată la suprafaţă pe unul dintre muncitori şi pe cei doi pompieri, unul dintre ei în stare gravă, cadrele medicale încercând să-l  resusciteze însă fără succes. Cel de-al doilea muncitor se afla în pământ până la brâu.
pompier mort in timpul unei operatiuni de salvareŞeful ISU Ialomiţa, Constantin Nae, a declarat că medicii de la Ambulanţă au încercat timp de aproximativ o oră sa îl resusciteze pe pompierul rănit grav, însă fără rezultat.
„Pompierul militar a decedat în ambulanţă. Eforturile medicilor nu au dat rezultate, iar lucrătorii ISU intervin pentru scoaterea celui de-al doilea muncitor. Acesta este conştient şi este în stare stabilă, dar va fi investigat medical“, a spus colonel Constantin Nae.
Pompierul avea 41 de ani şi lucra la Garda de Intervenţie Feteşti.
De asemenea, şeful ISU Ialomiţa a afirmat că primul muncitor scos de sub malul de pământ şi celălalt pompier au primit îngrijiri medicale la faţa locului şi nu necesită internarea.
„Oricum un muncitor, primul scos, a primit îngrijiri medicale şi nu are nevoie de spitalizare, la fel şi unul dintre pompieri. Am înţeles că muncitorii săpau la canalizare, iar la un moment dat un mal de pământ s-a surpat peste ei. Au intervenit oamenii noştrii, dar pământul s-a surpat din nou şi peste pompieri, aceştia erau susţinuţi în corzi şi au fost traşi de colegii lor pe mal, iar acum lucrează 12 pompieri pentru scoaterea muncitorului“, a precizat Constantin Nae.
După câteva minute a fost scos şi al doilea muncitor de sub pământ, acesta fiind în stare bună de sănătate.
„A fost scos şi muncitorul care încă mai era acoperit de pământ. S-a lucrat contracronometru pentru salvarea lui, iar acum este în stare stabilă şi comunică, primind îngrijiri medicale la faţa locului. Pompierii au lucrat conform normelor, s-au asigurat, au pus panouri, au coborât cu cordeline, dar s-a întâmplat nenorocirea“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Ialomiţa, Lăcrămioara Chirea.
După ce a fost scos de sub malul de pământ, muncitorul a fost dus la ambulanţă, apoi a fost preluat de un elicopter SMURD care îl va transporta la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
Din primele date ale anchetatorilor şi din declaraţiile martorilor reiese că şanţul adânc de 5 metri nu era protejat cu panouri, potrivit legislaţiei, iar cei cinci muncitori care lucrau acolo nu purtau căşti de protecţie.
Plutonierul Gabriel Boitan, pompierul militar care a decedat în timpul acestei operaţiuni, a fost decorat post-mortem de către Ministerul Afacerilor Interne, cu Medalia de Onoare a  Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi a fost avansat la gradul de sublocotenent. Secretarul de stat MAI Constantin Chiper a transmis condoleanţe în numele MAI.

Pompierii nu mor niciodată, ei ard mereu în sufletele oamenilor pe care i-au salvat

„Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă aduce un ultim omagiu colegului său – sublocotenent post-mortem Gabriel Boitan din cadrul Detaşamentului de Pompieri Slobozia – Garda de intervenţie Feteşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Carargiu“ al judeţului Ialomiţa, plecat dintre noi mult prea devreme, în timpul unei misiuni de salvare desfăşurată în municipiul Feteşti.
Cu toate că cei trei pompieri au fost scoşi la scurt timp, din păcate, din cauza loviturilor primite direct în torace, pentru plt. Gabriel Boitan eforturile personalului medical au fost în zadar, acestuia aplicându-i-se manevrele de resuscitare mai bine de oră.
Sunt întâmplări ale destinului care ne aduc în împrejurări ce ne pun la grea încercare, aşa cum este şi durerosul moment al despărţirii de bunul nostru camarad, chemat la doar 42 ani, spre o lume mai dreaptă şi mai bună.
În cei cinci ani de carieră ca pompier salvator, Gabriel Boitan a participat la numeroase intervenţii, aflându-se permanent la datorie, oferindu-ne tuturor un exemplu de curaj, profesionalism şi dăruire, dovedite în numeroasele misiuni, cărora li s-a dedicat trup şi suflet.
Înfruntând natura dezlănţuită, luptând cu focul ori răzbind prin gerul năpraznic şi nămeţii iernii pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, el a dovedit o comportare exemplară, demnă de un adevărat pompier salvator.
Punându-şi chezăşie propria viaţă pentru a o salva pe cea a semenilor, şi-a îndeplinit datoria în mod asumat, înţelegând răspunderea pe care o deţinea, atunci când oamenii se bizuiau pe el.
Se-ntâmplă, uneori, ca preţul acestei dăruiri să fie mult prea mare, camaradul nostru lăsând în urmă o soţie îndurerată şi doi copii care sunt nevoiţi să trăiască fără cel care le deschidea drumul în viaţă, dar aşteptându-l mereu cum făceau de fiecare dată.
Gabriel Boitan este şi va rămâne mereu alături de noi, colegii lui, cu sufletul său mare şi bun, cu amintirea unui om vrednic, priceput şi capabil“, se arată într-un comunicat transmis presei de către ISU Ialomiţa.
Înmormântarea sublocotenentului post-mortem Boitan Gabriel a avut loc sâmbătă, în municipiul Feteşti, oraşul în care acesta s-a născut, a trăit şi a plecat în lumea celor drepţi.
Corpul salvatorului a fost depus la capela Bisericii Sf. Ilie, situată pe strada Sirenei, nr. 31 din municipiu. La ora 13.00, a avut loc slujba de comemorare, după care cortegiul funerar îl va conduce pe pompier pe ultimul drum.
Familiei greu încercate de tragedie îi vor fi alături pretenii şi colegii din inspectorat, dar şi din eşaloanele superioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...