Un grup infracțional organizat în Prahova implicat în vânzări fictive de mașini prin intermediul platformelor online

Data:

În dimineața zilei de 19 decembrie 2023, au fost efectuate 22 de percheziții domiciliare la indivizi suspectați de constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune.

Aceste acțiuni au fost coordonate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova – Serviciul de Investigații Criminale, cu sprijinul forțelor de poliție din Inspectoratele Județene de Poliție Argeș, Iași, Teleorman, Vâlcea și Vrancea.

În cursul acestei dimineți, polițiștii au efectuat 22 de mandate de percheziție la locuințele unor persoane suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune. Aceste percheziții au avut loc în județele Argeș, Iași, Ialomița, Vâlcea, Vrancea și Teleorman, având ca scop identificarea și documentarea infracțiunilor comise în perioada 1 noiembrie 2022 – prezent.

Conform anchetei, persoanele bănuite au perpetrat înșelăciuni repetate în mediul online, publicând anunțuri fictive pe platforme specializate. Aceste anunțuri ofereau vehicule la prețuri avantajoase, iar sume de bani solicitate drept garanții erau transferate în conturi străine. Până în prezent, au fost identificate 52 de victime, iar alte 47 de cazuri similare sunt în curs de investigare pe întreg teritoriul României.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 1.000.000 de lei. În plus, sunt în desfășurare investigații privind situația financiară a altor 50 de persoane fizice din țară, presupuși colaboratori ai grupului infracțional. Au fost emise trei Ordine Europene de Anchetă în Belgia, Lituania și Regatul Unit al Marii Britanii în acest sens.

Pe parcursul perchezițiilor, au fost confiscate diverse mijloace materiale de probă, inclusiv telefoane mobile, cartele SIM, carduri bancare, documente legate de tranzacții bancare, sume de bani, trei arme și articole pirotehnice, urmând a fi determinată proveniența acestora.

Ca rezultat al probatoriului acumulat, se intenționează reținerea a patru persoane. Jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vâlcea au oferit sprijin în desfășurarea activităților, iar Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române a asigurat suportul de specialitate.

Este important de menționat că pe durata întregului proces penal, persoanele investigate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale conform Codului de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție, conform comunicatului emis de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Prahova.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Sociolog: Campaniile electorale din România sunt războaie hibride bine finanțate

Campaniile electorale din România au devenit adevărate războaie hibride,...

Bărbat accidentat mortal în Alba. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Un bărbat de 54 de ani, care mergea pe...

Accident grav în București: Mașină răsturnată după un impact cu autospeciala poliției

Un accident spectaculos a avut loc noaptea trecută în...

Profesor din Buzău, acuzat de propagandă legionară și politică în școală

Un profesor de religie de la Colegiul Național „Bogdan...