Un episcop polonez a demisionat după ce o escortă masculină a leșinat la o orgie organizată de un prelat

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Vaticanul a acceptat demisia lui Grzegorz Kaszak, episcopul din Sosnowiec. Nu a fost oferită nicio explicație oficială pentru plecarea sa, dar aceasta vine în urma unui scandal legat de rapoarte conform cărora un preot din dioceza sa ar fi organizat o “petrecere sexuală” la care un prostituat de sex masculin a leșinat și i s-a refuzat tratamentul medical.

Printr-un comunicat scurt emis astăzi, nunțiul apostolic în Polonia – ambasadorul Vaticanului – a anunțat că demisia lui Kaszak a fost acceptată de Papa Francisc și că Adrian Galbasa, arhiepiscopul din Katowice, va prelua temporar atribuțiile sale.

Gc 140609 001 980x653 1

Între timp, dioceza Sosnowiec a publicat o scrisoare de demisie a lui Kaszak, care a slujit ca episcop al acesteia din 2009.

395221264 710610107764621 5412147463648146373 N

El “le-a cerut tuturor să-i ierte limitările umane” și a adăugat că “dacă am ofensat pe cineva sau am neglijat ceva, îmi pare foarte rău”. Cu toate acestea, în scrisoare nu a fost dat niciun motiv pentru plecarea sa. Demisia lui Kaszak a fost pe scară largă interpretată ca o reacție la scandalul care a apărut în luna trecută, când media a relatat că un grup de preoți a organizat o “petrecere sexuală” într-un apartament aparținând parohiei lor, la care un prostituat de sex masculin a leșinat și i s-a refuzat inițial asistența medicală.

La acea vreme, curia catolică locală a confirmat că a avut loc un incident cu “intervenția unei ambulanțe și a poliției” și a declarat că episcopul a numit o comisie pentru a explica urgent ce s-a întâmplat.

Preotul în al cărui apartament a avut loc presupusul incident – pe nume Tomasz Z., conform legilor poloneze privind protecția datelor – a fost eliberat de toate îndatoririle ecleziastice “până când se clarifică situația”. Procurorii au confirmat și ei că investighează incidentul.

Kaszak însuși a publicat o scrisoare în care “își cere scuze tuturor celor afectați și triști sau chiar scandalizați de evenimentele dureroase” și de “preoții rușinați” implicați.

Ultimele articole

Mecanismele de apărare

Mecanismele de apărare sunt procese psihologice care operează la nivel inconștient pentru a proteja individul de anxietate sau de...

Orașul Bragadiru îngropat în gunoaie

Băieții deștepți din mafia transpartinică politico-administrativă din Ilfov au mai făcut o nefăcută. Au reușit să îngroape orașul Bragadiru...

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ