Umilirea in public nu face copiii mai cuminti

Data:

I s-a intamplat probabil fiecaruia dintre noi sa asiste – vrand-nevrand – la scene in care un parinte furios isi „educa“ copilul in public, cu tipete, jigniri si lovituri. Multi dintre noi ramanem indiferenti in fata acestor violente, pe altii ne revolta,  putini intervenim in ceea ce consideram a fi „probleme de famile“. Dar oare care sunt efectele pe care le are aceasta umilire publica asupra copilului expus la o violenta deloc educativa?
Umilirea – lovirea copilului in public, pe strada, in fata altor persoane sau in fata clasei – afecteaza imaginea de sine a copilului, il invata ca nu are valoare pentru adult.
Unii parinti vad in acest gest o rezolvare rapida, urmarind sa-l faca pe copil sa se simta vinovat si sa inceteze manifestarea unui anumit comportament. Chiar daca in unele cazuri se obtine un rezultat imediat, efectele pe termen lung sunt daunatoare pentru copil, intrucat el nu are maturitatea emotionala de a procesa rusinea si umilirea.
Lovirea copilului il va face pe acesta sa se teama de adult si sa ascunda anumite comportamente, in loc sa aiba incredere in parinte si sa invete comportamentele adecvate.
Lovirea copilului nu este pentru el lectia corecta intrucat ii arata ca lovirea este un mod de a rezolva probleme.

Cum se simt copiii umiliti?

Copiii umiliti se simt expusi, ca si cum ceva nu este in regula cu ei, atacati, ca si cum toata lumea ar fi impotriva lor si atat de rusinati incat ar dori sa dispara.
A umili inseamna a viola granitele cuiva. Cand gresim cu ceva si realizam asta, avem nevoie de timp si spatiu ca sa admitem ca am gresit, sa intelegem ce putem invata din asta si sa mergem mai departe. Atunci cand un copil este umilit, el nu are acest timp si spatiu, iar cand acest lucru se intampla in public rezultatul asupra copilului va fi ostilitatea si chiar frica fata de ceilalti.

Cine umileste?

Parintii care se simt rusinati de comportamentul copiilor insa nu se gandesc la dezvoltarea copilului. Ei se gandesc mai mult la ce impresie face un copil care se comporta neadecvat in public si la faptul ca vor fi judecati de „proasta educare“.
Parintii sau educatorii violenti, care umilesc in mod repetat copiii:
– nu pot empatiza, nu pot simti durerea pe care umilirea o cauzeaza;
– nu isi pot stapani furia; ei folosesc umilirea pentru a-si face viata mai usoara si pentru a se simti puternici; umilesc copilul, acesta se supune, conflictul e rezolvat, iar ei se simt eliberati de furie.
Chiar si observarea unui copil care este umilit este o experienta dureroasa. Deseori parintii sau profesorii fac asta in prezenta altor copii pentru a se folosi de „puterea exemplului“. Ceilalti copii care observa pot suferi aceleasi consecinte ca si copilul in cauza: neincredere, ostilitate fata de ceilalti, anxietate, depresie, deoarece stiu ca pot fi in aceasta situatie oricand.

Sfatul specialistului

Pentru copii astfel de pedepse sunt prea dure si depasesc capacitatea lor de aparare.
A invata copilul ce inseamna rusinea atunci cand face ceva gresit este un aspect important in deprinderea auto-controlului insa a impune rusinea il face pe acesta sa se simta revoltat, indignat, temator sau agresiv.
Respectati-va copilul – respectati corpul lui, mintea lui si sentimentele lui si nu subestimati niciodata pericolul de a rani grav un copil atunci cand il umiliti.
Andreea Biji, psiholog Salvati Copiii

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Negocieri tensionate pentru formarea noului guvern: PSD pierde un minister, USR câștigă teren, iar PNL și UDMR își consolidează pozițiile

Partidele parlamentare au continuat, miercuri, negocierile pentru împărțirea portofoliilor...

Prime ilegale și salarii peste buget la Transelectrica și Romsilva: Curtea de Conturi a sesizat Parchetul

Curtea de Conturi a descoperit nereguli majore în gestionarea...

Mici contaminați cu Salmonella și pești cu paraziți, descoperiți de inspectorii sanitar-veterinari. Amenzi de peste 33.000 de lei

Inspectorii sanitar-veterinari din cadrul DSVSA Buzău au descoperit nereguli...

Elena Marsilia Mantu, „Griselda de România”, s-a sinucis în Penitenciarul-Spital Rahova. Dosar de moarte suspectă

Elena Marsilia Mantu, cunoscută în presa tabloidală drept „Griselda...

Semnal Magazin
SEMNAL

Cercetătorii cer interzicerea metodei de asfixiere a peștilor, considerată dureroasă

Un studiu recent realizat de cercetători de la Welfare...

Gura Portiței Resort își redeschide porțile în locația sa unică, după o investiție de 10 milioane de Euro

Gura Portiței Resort, locul legendar situat la granița dintre...

Conacul Sabinei Brătianu

Dintre toate clădirile impresionante de pe strada Clemenței, astăzi...

Vila Noël Cerefrea

Louis Noël (1872) a fost un aviator francez care...

Palatul Facultatii de Medicină și Farmacie “Carol Davila”

Constructia Facultatii de medicina a fost complet terminata si...

Pecron E300LFP – O sursă de energie fiabilă pentru orice aventură în natură

Pentru echipa editorială a rubricii Călătorii din ziarul Semnal,...