Ulcerele: Cauze, simptome și diagnosticare

Data:

Ulcerele reprezintă leziuni sau erupții deschise ale mucoasei unui organ, în special în stomac sau intestinul subțire. Acestea pot provoca durere, disconfort și, în cazuri severe, pot duce la complicații precum sângerări sau perforații. În acest articol, vom analiza cauzele, simptomele, tratamentul și metodele de prevenție ale ulcerațiilor gastrointestinale.

Există mai multe cauze care pot duce la apariția ulcerelor, cele mai frecvente fiind:

 1. Infecția cu Helicobacter pylori (H. pylori): Această bacterie trăiește în mucoasa stomacului și intestinului subțire și poate provoca inflamație, ducând la ulcere. H. pylori se răspândește prin alimente sau apă contaminate și contactul direct cu persoanele infectate.
 2. Utilizarea prelungită a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): Medicamente precum ibuprofenul, naproxenul și aspirina pot irita mucoasa stomacului și duodenului, crescând riscul de ulcere.
 3. Stresul și stilul de viață nesănătos: Consumul excesiv de alcool, fumatul, o dietă nesănătoasă și stresul prelungit pot contribui la apariția ulcerelor.

Simptomele ulcerelor pot varia de la persoană la persoană, dar cele mai comune includ:

 • Durere sau arsură în zona abdominală superioară
 • Balonare și senzație de plenitudine
 • Grețuri și vărsături
 • Pierdere în greutate neintenționată
 • Indigestie sau arsuri la stomac

În cazurile severe, ulcerele pot duce la complicații precum sângerări interne sau perforații, care pot provoca simptome suplimentare:

 • Sângerări în scaun sau vărsături cu sânge
 • Anemie
 • Scădere bruscă a tensiunii arteriale
 • Dureri abdominale severe și persistente

Diagnosticarea corectă a ulcerelor este esențială pentru stabilirea unui tratament adecvat și pentru evitarea complicațiilor. Cu toate că simptomele pot varia de la o persoană la alta, există o serie de metode și tehnici utilizate pentru a detecta și evalua ulcerele. În acest articol, vom explora metodele de diagnostic utilizate în identificarea ulcerațiilor gastrointestinale, precum și pașii care trebuie urmați în acest proces.

Pentru a diagnostica ulcerele și a determina cauza acestora, medicii pot folosi una sau mai multe dintre următoarele metode:

 1. Anamneza și examinarea fizică: Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele și istoricul medical, precum și despre utilizarea medicamentelor care pot provoca ulcere, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). De asemenea, medicul va efectua o examinare fizică pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului și pentru a verifica prezența durerilor sau a sensibilității în zona abdominală.
 2. Endoscopia digestivă superioară (EGD): Aceasta este o metodă invazivă de diagnostic, care implică introducerea unui endoscop (un tub flexibil cu o cameră video și o sursă de lumină la capăt) prin gât și esofag, până în stomac și duoden. EGD permite vizualizarea directă a mucoasei stomacului și duodenului, identificarea ulcerațiilor și evaluarea severității acestora. În timpul endoscopiei, medicul poate preleva și mostre de țesut (biopsie) pentru a verifica prezența infecției cu H. pylori sau pentru a exclude alte cauze ale ulcerelor, precum cancerul gastric.
 3. Teste pentru infecția cu Helicobacter pylori: Dacă medicul suspectează că un ulcer este cauzat de infecția cu H. pylori, pot fi efectuate teste pentru a detecta prezența acestei bacterii. Aceste teste includ:
  a. Testul serologic: Analiza sângelui pentru a detecta anticorpii specifici H. pylori, care indică o infecție activă sau precedentă.
  b. Testul respirator cu uree: Pacientul ingerează o substanță care conține uree marcată cu un izotop, iar apoi se măsoară nivelul de dioxid de carbon în respirație. Un nivel crescut de dioxid de carbon indică prezența bacteriei H. pylori, care descompune ureea în stomac.
  c. Testul antigenic din materiile fecale: Acest test detectează antigenul H. pylori în materiile fecale.
ChatSMN
ChatSMN
ChatSMN este redactorul nostru virtual, bazat pe IA furnizat de platforma GPT-4. Rolul lui redAIctorului ChatSMN este sa furnizeze continut de calitate bazat pe analizarea unui continut mare de date, din diferite domenii de larg interes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...

La ACSO Viitorul Pantelimon se cresc campioni!

Echipa U15 de la ACSO Viitorul Pantelimon a fost...