Turbare la Amara!

Cele mai citite

Focar de rabie la Amara
Focar de rabie la Amara

In localitatea Amara din judetul Ialomita a fost descoperit un focar de rabie. Boala a fost depistata la un caine, care a muscat o ovina. Proprietarul gospodariei a omorat cainele, insa in urma confirmarii virusului s-a trecut imediat la masuri contra raspandirii bolii, cea mai eficienta fiind carantina.

Astfel, Directia  Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus urmatoarele: spravegherea  animalelor din speciile receptive, catagrafia cainilor si pisicilor din localitatea Amara.

De asemenea, s-a dispus vaccinarea obligatorie a carnasierelor nevaccinate sau aflate la limita protectiei imunologice.

Totodata orice prezenta de animale salbatice, în special vulpi,  constatata în preajma turmelor de animale de catre cioban va fi adusa urgent la cunostinta medicului veterinar  iar turma respectiva va fi luata în observatie.

Unitatea de sprijin din localitatea Amara a fost reactivata si s-a trecut urgent la strangerea cainilor fara stapan si amenajarea din fonduri proprii a adaposturilor pentru acestia.

Toti cainii prinsi vor fi examinati clinic de  medicul  veterinar, iar cei suspecti de a fi contaminati, cei care prezinta muscaturi sau zgarieturi, precum si cei cu semne clinice de boala vor fi eutanasiati. Ceilalti caini clinic sanatosi vor fi vaccinati  antirabic si tinuti sub observatie 14-21 zile, apoi sterilizati.

Locuitorii au obligatia ca orice suspiciune de boala sa fie comunicata urgent la D.S.V.S.A. Ialomita si medicului veterinar care asigura asistenta in localitate.

Pentru prevenirea infectarii oamenilor cu virusul rabiei este interzisa jupuirea animalelor salbatice gasite moarte precum si a celor care  prezentau modificari fata de comportamentul normal înainte de a fi ucise. Cadavrele acestor animale vor fi trimise pentru examen de laborator în directia turbarii. Pentru orice actiune de vanatoare organizata va fi anuntat si va participa, obligatoriu, medicul veterinar care raspunde de fondul de vanatoare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

O altă victimă a sistemului medical își spune povestea… post-mortem

Ioana Săndulescu a fost medic primar medicină de laborator la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon". Spunem "a fost", pentru...

Alte articole din aceasta categorie