Trimisi in judecata pentru abuz in serviciu si luare de mita

Cele mai citite

Trimisi in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu
Trimisi in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor
Cioflina  Dumitru, fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale si fost sef al Marelui Stat Major General, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, Babiuc Victor, fost ministru al Ministerului Apararii Nationale in perioada decembrie 1997 – 2000, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si luare de mita, Babiuc Ioana Cristina Anca in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la luare de mita si  Becali George in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

In perioada 1996 – 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), M.Ap.N. a efectuat doua schimburi de terenuri cu inculpatul Becali George, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 USD.

Astfel, inculpatii Cioflina Dumitru si Babiuc Victor, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre M.Ap.N. si Becali George cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului. Cei doi inculpati au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul M.Ap.N. implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru M.Ap.N. Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpati au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos.

In concret, in perioada 1995-1997, inculpatul Cioflina Dumitru, in calitate de secretar de stat si sef al Marelui Stat Major General, a exercitat in mod abuziv atributiile stabilite prin lege in sarcina ministrului, dispunand prin ordin verbal persoanelor din subordine sa efectueze demersuri pentru identificarea unui teren in localitatea Stefanesti, judetul Ilfov, in vederea unui schimb cu M.Ap.N. si sa faca demersurile pentru realizarea schimbului. Pentru a motiva realizarea schimbului, Cioflina Dumitru a stabilit necesitatea unui obiectiv militar nou la Stefanesti fara avizul Statului Major General – singurul abilitat prin Legea de organizare si functionare a CSAT sa stabileasca obiectivele necesare pentru nevoile operative ale fortelor sistemului national de aparare. Cioflina Dumitru a aprobat schimbul de terenuri cu inculpatul Becali George fara informarea si fara acordul ministrului, in conditii dezavantajoase pentru minister din punct de vedere valoric si fara ca obiectivul de la Stefanesti sa fie prevazut in proiectul Programului de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare pentru perioada 1997-2000.
Astfel, la data de 5 octombrie 1998, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si Becali George, prin care se predau la schimb 8,80 ha teren situat in intravilanul com. Voluntari (Ministerul Apararii Nationale) si 9,36 ha teren situat in com. Stefanesti, jud. Ilfov (Becali George).

La randul sau, inculpatul Babiuc Victor, la cateva zile dupa numirea in functia de ministru al apararii nationale, a aprobat Programul de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare pentru perioada 1997-2000 in care a fost inclus un obiectiv nou la Stefanesti fara avizul Statului Major General si fara o justificare a nevoilor operative ale fortelor sistemului national de aparare intervenita in perioada iulie 1996-ianuarie 1997.

La data de 4 iunie 1999, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si Becali George prin care acesta din urma a predat suprafata de 21,58 ha teren in zona com. Stefanesti in schimbul a 20,9 ha in zona com. Voluntari, jud. Ilfov.

Inculpatul Babiuc Victor a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu inculpatul Becali George cu incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publica si cu incalcarea dispozitiilor privind circulatia juridica a terenurilor, fara un aviz din partea Directiei Legislatie si Contencios din M.Ap.N. De asemenea, schimbul a fost aprobat si in conditiile in care Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a refuzat sa se pronunte cu privire la natura juridica a terenurilor pana la adoptarea Legii privind proprietatea publica iar Ministerul de Justitie si-a exprimat un punct de vedere ferm in sensul ca terenul administrat de catre M.Ap.N. nu poate fi decat proprietate publica.
In plus, contractul a fost parafat si in conditiile in care terenurile date la schimb de Becali George aveau un regim juridic incert, in sensul ca documentatia ce servea la dovedirea titlului de proprietate avea la baza inscrisuri false iar unele suprafete erau grevate de sarcini.

Inculpatul Babiuc Victor a aprobat incheierea acestui contract in conditiile in care anterior, fiica sa, Babiuc Ioana-Cristina – Anca incheiase cu inculpatul Becali George, la un pret simbolic, un contract de vanzare cumparare pentru suprafata de 700 m2 din terenul pentru care inculpatul Cioflina Dumitru aprobase efectuarea schimbului, tranzactia fiind efectuata, cu acordul ambelor parti, in lipsa unui titlu valabil al inculpatului Becali George deoarece contractul de schimb nu se perfectase inca.
In aceasta modalitate, Babiuc Victor a obtinut un folos necuvenit in suma de 3.000 USD reprezentand diferenta dintre valoarea terenului stabilita prin expertiza si pretul achitat.

Prejudiciul cauzat statului prin efectuarea celor doua schimburi de terenuri este de 892.758 USD.
Ministerul de Finante s-a constituit parte civila in proces cu suma de 942.250 USD.
In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor Cioflina Dumitru, Becali George si Babiuc Victor.
De asemenea, in vederea confiscarii speciale s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra terenului in suprafata de 700 m2 apartinand inculpatei Babiuc Ioana Cristina Anca.

Avand in vedere ca inculpatul Babiuc Victor a indeplinit functia de ministru al Ministerului Apararii Nationale, in data de 16 ianuarie 2008, urmare a solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie din data de 19 septembrie 2007, in temeiul art. 109 alin 2 din Constitutia Romaniei si a prevederilor art. 12 si art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, Presedintele Romaniei a adresat ministrului interimar al justitiei cererea privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a domnului Babiuc Victor. Cererea a fost transmisa Directiei Nationale Anticoruptie la data de 22.01.2008.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

România va fi prezentă la cea de a 50-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Sofia

În perioada 5 - 10 decembrie, România va participa la cea de-a 50-a ediție a Târgului Internațional de Carte...

Alte articole din aceasta categorie