Tratament cu plasmă pentru pacienții COVID-19 la Spitalul Slobozia

Tratament cu plasmă pentru pacienții COVID-19 la Spitalul Slobozia

Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia va salva pacienţii aflaţi în stare gravă cu plasmă de la donatori vindecaţi.

Liviu Patrichi, managerul interimar al unităţii medicale, a anunţat că spitalul a fost acceptat pentru a trata bolnavii infectaţi cu noul coronavirus cu plasmă prelevată de la vindecaţi. În acest sens a fost adresată Ministerului Sănătăţii şi Comisiei de Anestezie şi Terapie Intensivă o cerere de includere în Programul şi în Studiul de eficienţă al tratamentului monitorizat pentru pacienţii critici COVID-19 cu plasmă de la donatori vindecaţi. Solicitarea a fost aprobată de către cele două foruri. Astfel, pacienţii aflaţi în stare gravă vor putea beneficia de această terapie în cadrul Secţiei ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, având în vedere capacitatea şi dotările spitalului care permit desfăşurarea programului.

„Spitalul se angajează la respectarea protocolului de studiu şi la raportarea datelor din fişa de studiu către responsabilul zonal din specialitatea ATI, Societăţii Române de ATI şi Comisiei de ATI din cadrul Ministerului Sănătăţii.

În perioada următoare, se are în vedere implementarea proiectului. Astfel, pacienţii COVID-19 vindecaţi vor fi invitaţi, în spirit de solidaritate şi de susţinere în această perioadă dificilă, să doneze plasmă pentru bolnavii a căror stare de sănătate sau chiar viaţă le sunt în impas din cauza virusului. Spitalul va reveni cu detalii în ceea ce priveşte metodologia de donare”, a transmis conducerea spitalului.

În prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia este cea mai mare unitate medicală din judeţul Ialomiţa şi singura unde se realizează teste pentru depistarea infecţiei cu noul Coronavirus sau sunt tratate cazurile grave de boală, având disponibile 12 paturi de Terapie Intensivă.

În ultima perioadă, la Slobozia a fost înregistrată o explozie a îmbolnăvirilor cu COVID-19, 8,45/1.000 de locuitori, municipiul fiind plasat în carantină prelungită. Nici la spital situaţia nu este prea bună. Aproape 100 de cadre medicale au fost confirmate pozitiv cu noul coronaviorus, lucru ce îngreunează activitatea unităţii medicale.

«Din anchetele epidemiologice putem spune că infectările au ca sursă comunitatea şi nu zona spitalului. Toate cadrele medicale vor fi indisponibile pentru 14 zile, după care vor reveni la muncă. Îi aşteptăm pe toţi colegii să revină la muncă», a declarat Liviu Patrichi, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.  Astfel, cele mai vulnerabile secţii sunt Unitatea de Primiri Urgenţe şi secţiile Radiologie şi ATI. Mai mult, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia au confirmat faptul că unul dintre medicii spitalului, specialist ATI şi Nefrologie, s-a infectat pentru a doua oară în ultimele luni.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments