Transportul local Călăraşi, mai rapid, mai prompt

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

foto alitrans 1foto alitrans 2Am observat cu toţii că, începând din luna iunie a acestui an, singurul operator public de transport local SC Ali Trans Com şi-a înnoit parcul auto cu autobuze de ultimă generaţie, oferind astfel călătorilor confortul dorit şi, totodată, aliniindu-se standardelor europene. Mijloacele de transport în comun sunt dotate cu aer condiţionat, DVD player şi un monitor la care călătorii pot viziona diferite programe TV în timpul călătoriei. În aceste condiţii, putem spune că locuitorii municipiului Călăraşi dispun de confort sporit la preţuri dintre cele mai mici. În acest moment, Ali Trans dispune de un parc auto cu personal aferent, atelier de întreţinere şi reparaţii, servicii de vânzare şi difuzare abonamente şi bilete de călătorie. Cu un parc destul de activ de autobuze articulate, medii, microbuze şi autoturisme în regim de taxi, transportul în comun Călăraşi acoperă astfel, aproape toate zonele de interes public şi industrial al municipiului cât şi al unor localităţi învecinate.
Chiar dacă serviciul de transport a intrat în subordinea Consiliului Local ca serviciu public al acestuia, societatea nu a fost privată şi de probleme. Relaţia contractuală dintre Consiliul Local şi Ali Trans Com nu s-a desfăşurat întocmai articolelor din contractul de bază încheiat între acestea, contractul cu nr. 5T din data de 04.02.1999, modificat ulterior prin două acte adiţionale. Conform contractului 5T, a actelor adiţionale nr. 1 şi 2 şi a legilor care reglementează activităţile serviciilor aflate sub tutela consiliului local, precum şi Hotărârea Consiliului Local Călăraşi, nr. 314 din 29.11.2007, Primăria Călăraşi este obligată să deconteze subvenţia către Ali Trans Com, conform contractului, adică diferenţa de bani care nu este acoperită de veniturile Ali Trans, reduceri şi gratuităţi, plus un profit de 10%. Însă Consiliul Local nu prea a respectat clauzele contractuale, iar în prezent societatea Ali Trans are de recuperat de la Primăria Călăraşi câteva miliarde de lei vechi, bani care trebuie decontaţi atât pentru gratuităţi cât şi pentru subvenţionarea biletelor de transport. Datoriile Consiliului Local către Ali Trans s-au ridicat la acest moment la suma de aproximativ 9 miliarde de lei vechi. Consiliul Local a încercat soluţionarea problemei financiare, în cadrul multor şedinţe, dar din cauza unor clauze stipulate în contract pe care municipalitatea nu vrea să le înţeleagă, nimeni nu poate da un răspuns concret. Consilierii au tot întrebat cine este de vină, de ce nu s-au decontat banii către Ali Trans, dar nimeni nu a putut răspunde. Aşa că în vara acestui an,  într-o şedinţă a consiliului local s-a propus constituirea unei Comisii de control care să analizeze sumele reale pe care Primăria le are de decontat societăţii Ali Trans. Mai mult, în urma unui control desfăşurat în luna februarie a acestui an, inspectorii Consiliului de concurenţă au constatat că „în privinţa subvenţiilor acordate de Consiliul Local, acestea reprezintă compensaţii pentru acoperirea diferenţelor dintre costurile înregistrate de societate şi veniturile efectiv încasate, precum şi asigurarea unui profit rezonabil“. Precizăm că acest citat este extras din Nota de Constatare încheiată în data de 02.02.2009, de către inspectorii de la Consiliul Concurenţei. În opinia acestora, Ali Trans este îndreptăţită să primească banii aferenţi subvenţiei biletelor de transport. Cu toate acestea, contactat telefonic de redactorii publicaţiei noastre, Costel Feldioreanu – administratorul SC ALITRANS COM – ne-a declarat că, datorită lucrărilor de reparaţii la infrastructura din municipiu, se simte o îmbunătăţire a transportului local, care acum poate circula şi ajunge în timp mult mai rapid pentru ca oamenii să nu piardă foarte multă vreme în staţii. (Marga Culea)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Varadero, plaja fără sfârșit

Varadero este una dintre cele mai faimoase plaje din lume, situată în provincia Matanzas din Cuba. Acesta este un...

Alte articole din aceasta categorie