Începând cu 15 iulie 2024, Bulgaria impune o taxă de dezinfecție de 20 de leva (aproximativ 10 euro) pentru vehiculele care intră dinspre Turcia, motivată de situația epizootică din regiune. Cu toate acestea, Începând cu 15 iulie 2024, Bulgaria impune o taxă de dezinfecție de 20 de leva (aproximativ 10 euro) pentru vehiculele care intră dinspre Turcia, motivată de situația epizootică din regiune.
Cu toate acestea, transportatorii români au semnalat abuzuri, fiind taxați ilegal și discriminatoriu cu 20 de euro în loc de 20 de leva. Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră această practică ilegală și solicită stoparea imediată a taxei de dezinfecție, care nu mai este impusă la alte frontiere europene, subliniind încălcarea dreptului la libera circulație pe piața unică.
UNTRR evidențiază și alte discriminări aplicate transportatorilor români în parcările din Ruse și Vidin, unde aceștia plătesc taxe de până la trei ori mai mari decât șoferii bulgari și sunt supuși unor timpi de așteptare îndelungați, de până la 30 de ore. În ciuda acestor probleme, autoritățile bulgare nu au făcut progrese în ceea ce privește transparența și gestionarea acestor parcări și a cozilor virtuale pentru trecerea frontierei.
Totodată, UNTRR solicită ca transportatorii români să fie taxați la jumătate pentru trecerea podurilor Giurgiu și Calafat, ca măsură de reciprocitate. Aceasta vine în contextul în care lucrările de reparație pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, demarate din nou pe partea bulgară, încetinesc traficul și afectează competitivitatea transportatorilor români.
UNTRR subliniază că Podul Prieteniei este tranzitat zilnic de aproximativ 2.800 de camioane pe ambele sensuri, iar traversările actuale cu bacul/ferry între România și Bulgaria nu au capacitatea de a prelua acest trafic. Aceasta din cauza drumurilor de acces dificil de parcurs pentru camioanele mari și a capacității limitate de încărcare a bacurilor, care pot transporta maximum 70 de camioane pe zi la Călărași, și până la 190 de camioane pe zi la Giurgiu, odată ce traversarea va fi deschisă.
UNTRR solicită intervenția urgentă a Comisiei Europene și a guvernelor României și Bulgariei pentru eliminarea acestor bariere care afectează grav operatorii economici români.Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră această practică ilegală și solicită stoparea imediată a taxei de dezinfecție, care nu mai este impusă la alte frontiere europene, subliniind încălcarea dreptului la libera circulație pe piața unică.