Transplantul și donarea de organe, binecuvântate de Biserica Ortodoxă Română: „Transformă suferința în nădejde pentru mai multă viață”

Data:

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a exprimat recent susținerea pentru transplantul și prelevarea de organe, considerând aceste acte drept gesturi nobile și definitorii pentru creștini. Într-un text publicat pe pagina oficială a Patriarhiei Române, Biserica subliniază că transplantul de organe poate transforma suferința în speranță și viață pentru alții, având un impact pozitiv asupra celor care au nevoie de un transplant pentru a-și salva viața.

BOR a fost întotdeauna de acord cu prelevarea de organe de la persoane aflate în moarte cerebrală, iar acum susține și actul de dăruire voită, ca un semn de iubire față de semeni. „Dăruirea este mai dorită decât conservarea vieții”, se menționează în textul publicat, care subliniază respectul pentru trupul omenesc neînsuflețit și importanța actului de dăruire a vieții pentru Dumnezeu și aproapele.

Cu toate acestea, Patriarhia Română precizează că decizia de a deveni donator de organe trebuie să fie luată în urma unei informări corecte, cu acordul liber, conștient și scris al donatorului sau al unei terțe persoane. BOR sprijină transplantul de organe și țesuturi ca soluție medicală pentru a salva vieți, dar interzice transplantul de țesuturi embrionare, considerând că embrionul nu poate da consimțământul necesar. De asemenea, Biserica se opune oricărei exploatări a vulnerabilităților donatorilor și oricărei tranzacții cu organe umane.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

MApN denunță afirmațiile lui Călin Georgescu: „Manipulări și dezinformare”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat ferm la declarațiile...

Sociolog: Campaniile electorale din România sunt războaie hibride bine finanțate

Campaniile electorale din România au devenit adevărate războaie hibride,...

Bărbat accidentat mortal în Alba. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Un bărbat de 54 de ani, care mergea pe...

Accident grav în București: Mașină răsturnată după un impact cu autospeciala poliției

Un accident spectaculos a avut loc noaptea trecută în...